Олимпийци

Успех! Сумата за участие на учениците ни в международното състезание по физика Fyziklani бе събрана

Успех! Сумата за участие на учениците ни в международното състезание по физика Fyziklani бе събрана

Успех! Благодарение на много добри хора бяха събрани средствата за финансирането на българските ученици, които ще участват на Международното състезание по физика Fyziklani  (https://fyziklani.org). Десетки физически и юридически лица се свързаха с един от ръководителите на българските отбори Никола Каравасилев, след публикацията в MediaBricks.bg. Така сумата за пътуването до Прага и настаняването на нашите ученици от 3000 евро бе събрана. С Никола Каравасилев се свързаха много хора, представители на различни компании, които изявиха желание да оказват финансова помощ и в бъдеще.  Това означава, че двата ни отбора, в които са събрани някои от най-силните ни ученици по физика, ще имат възможността да участват в състезанието Fyziklani, което ще се проведе през месец февруари в чешката столица Прага.

От името на учениците и на ръководителите, Никола Каравасилев заяви:

Много сме благодарни на всички, които се отзоваха на нашата молба за спонсорство! Това ни дава възможност и тази година, за втори пореден път, да представим достойно страната ни в това изключително интересно и нестандартно международно състезание. Средствата, които са ни необходими бяха събрани само за няколко дни. С нас се свързаха представители на бизнеса, които ни предложиха финансиране и по-дългосрочен план. Също получихме покани от различни медии за гостувания в техни предавания. Когато аз бях ученик, набирането на такава сума чрез спонсорства бе почти непосилна задача. Много често се налагаше нашите семейства да финансират участията ни в международни състезания и това понякога ставаше дори със заем.  Затова, в заключение, бих искал отново да изразя своята благодарност за оказаната помощ, като оставам оптимист за бъдещото развитие на олимпийските ни отбори!

В състезанието Fyziklani редовно участват някои от най-добре подготвените по физика ученици от цял свят. Много от тях са медалисти от международни олимпиади, проведени през последните няколко години. В това състезание, учениците ни се явяват като отбор и заедно решават поставените им задачи. Тези задачи се дават една по една, като всяка следваща се получава от отбора, след представяне на правилен отговор на предходната. Отборите имат ограничено време, за което трябва да решат колкото се може повече задачи. Те получават точки за всяка правилно решена задача, като крайното класиране се оформя на база сумарните резултати, получени от всички отбори. По този начин, учениците се тренират да работят като отбор, бързо и прецизно. През миналата година, България за първи път взе участие присъствено във Fyziklani. Тогава нашите ученици се класираха на шесто място. Техни ръководители през 2023г. бяха Никола Каравасилев и Явор Йорданов.