Олимпийци

Изявени български медалисти по физика търсят финансиране за участие в международното състезание Fyziklani

Изявени български медалисти по физика търсят финансиране за участие в международното състезание Fyziklani

Изявени български медалисти по физика търсят финансиране, за да участват международното състезание Fyziklani (https://fyziklani.org), което ще се проведе 16 февруари 2024 г. в Прага, Чехия. Средствата са нужни, за да се заплатят пътните разходи и разходите за настаняването на българските отбори, a необходимата сума е 3 000 евро. Страната ни ще бъде представена от два ученически отбора от 5 човека.

Техните състави са:

Отбор А: Баян Гечев (12 клас, СМГ), Румен Димитров (12 клас, СМГ), Юнсин Ху (11 клас, СМГ), Гео Калфов (12 клас, ПЧМГ) и Стефан Спасов (11 клас, СМГ);

Отбор В: Калина Досева (12 клас, ПМГ Велико Търново), Илия Ников (12 клас, ПМГ Велико Търново), Филип Стефанов (11 клас, ПЧМГ), Александър Николов (10 клас, ПЧМГ) и Илия Василев (11 клас, ПЧМГ).

Ръководители на българските отбори ще бъдат: Никола Каравасилев – учител по физика и астрономия в ПЧМГ, Георги Александров – студент в СУ „Св. Климент Охридски“ и учител по физика в СМГ, и Явор Йорданов – студент в СУ „Св. Климент Охридски“ и води школи на гимназисти в НПМГ.

Никола е дългогодишен ръководител на няколко олимпийски отбора от България, които ежегодно печелят голям брой медали. Георги и Явор са многократни олимпийски медалисти по физика и по астрономия. Те са все още студенти по физика в Софийския университет, но вече подготвят ученици за участие в национални и международни състезания. Георги е бил ръководител на отбор, който е участвал в състезанието Romanian masters of physics през 2023 г. Явор е ръководил отбори на България, които са участвали в Международния турнир на младите естествоизпитатели (IYNT). През 2023 г. Георги и Явор бяха част от български отбор, който взе участие в онлайн изданието на Fyziklani. Те двамата и техните съотборници се класираха на четвърто място.

Fyziklani е отборно състезание, в което редовно участват някои от най-изявените в областта на физиката гимназисти от цял свят. Нашите състезатели са избрани да представят страната ни на база на отличните им резултати на различни състезания по физика през изминалата и тази учебна година. По време на състезанието, учениците решават задачи по физика, като всяка следваща е по-високо ниво на сложност от предишната. В зависимост от броя решени в рамките на поставеното време задачи всеки отбор получава съответен брой точки. През 2023 година един от отборите, които представиха България се класира на шесто място.

Всеки, който желае да подпомогне участието им във Fyziklani, може да се свърже с Никола Каравасилев на мейл: [email protected].

Отборите и техните ръководители изказват своята най-искрена благодарност към всеки, който им окаже съдействие.