EnteR Наука

На 11 април в Кръжока по астрономия доц. Таня Иванова ще ни разкаже за българското участие в овладяването на Марс

На 11 април в Кръжока по астрономия доц. Таня Иванова ще ни разкаже за българското участие в овладяването на Марс

На 11 април в Кръжока по астрономия ще научим повече за българското участие в овладяването на Марс. Лектор ще бъде доц. д-р Таня Иванова, която е един от създателите на космическите изследвания в България и работи 45 години в Института за космически изследвания и технологии в БАН. За това не пропускайте Кръжока по астрономия, организиран от катедра Астрономия към СУ този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет. Входът е свободен.

Българските учени участват активно повече от 40 години в проекти, свързани с осъществяването на стародавната мечта на човека да стъпи на Марс.  Отдалечеността на Червената планета и убийствените й климатични условия изискват създаването на изкуствена биосферна система за осигуряване на живота на космическите екипажи при бъдещите им дългосрочни мисии. Успешните експерименти в българската космическа оранжерия СВЕТ на Орбиталната станция МИР доказаха възможността за развитие на растенията (основно звено на такава система) и използването им за храна и пречистване на въздуха в условия на безтегловност. В наземен експериментален комплекс, имитиращ условията на бъдещата космическата станция до Марс, бяха проведени дългосрочни експерименти с 6-членен екипаж по проекта Марс-500. Българската дозиметрична апаратура Люлин-МО изследва радиационната обстановка по пътя и около Марс по проекта ЕкзоМарс от 2016 година.

Доц. д-р Таня Иванова е един от създателите на космическите изследвания в България, работи 45 години в Института за космически изследвания и технологии в БАН (ИКИТ-БАН), първоначално в областта на Физиката на околоземното пространство. Един от конструкторите на първата българска апаратура, изстреляна на спътника Интеркосмос-8 през 1972 г., наредила страната ни сред космическите държави. Участва в разработката и изработването на серия прибори за директни сондови измервания на йоносферната плазма, летяли на борда на спътници и ракети по програмата Интеркосмос. Защитава дисертация и е хабилитирана в тази област на физиката.

Създател на ново научно направление в ИКИТ-БАН “Космически биотехнологии”, ръководител на научен колектив за разработката на първата  автоматизирана Космическа оранжерия СВЕТ за провеждане на експерименти с растения в условия на безтегловност. Две генерации космически оранжерии работят успешно 10 години на борда на Орбиталната станция МИР по няколко международни програми.

Доц. Иванова изнася лекции за Космическите биотехнологии пред магистри на Биологичния факултет на СУ. Заместник-председател на Българското астронавтическо дружество, има 230 научни  публикации и много награди, най-престижни от които са златен “Орден на труда” и орден “Кирил и Методий” – I степен.

  • 11 април 2024 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет
  • БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В ОВЛАДЯВАНЕТО НА МАРС
  • доц. д-р инж. Таня Иванова
  • Институт за космически изследвания и технологии, БАН

На 11 април в Кръжока по астрономия доц. Таня Иванова ще ни разкаже за българското участие в овладяването на Марс