Наука Образование Технологии

За шеста година фондация „Карол Знание“ прави безплатно обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

За шеста година фондация „Карол Знание“ прави безплатно обучение „Предприемачи в науката“ с награда от 30 000 лева

След пет поредни успешни издания фондация „Карол Знание“ обяви, че стартира кандидатстването за шестото издание на безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с конкурс за 30 000 лева. В новия сезон програмата отново поставя фокус върху Impact investing. За участие са поканени студенти, докторанти и млади учени, които искат да развият научната си разработка в бизнес проект, с позитивно въздействие върху околната среда или обществото. Кандидатстването ще продължи до 3 септември, а самата програма ще се проведе от 20 септември до 3 декември присъствено.

Обучението е практически ориентирано с водещи лектори от света на бизнеса и науката. Проектите за въздействие върху околната среда може да включват решения, свързани с изменение на климата, включително недостиг и опазване на ресурсите, енергийна ефективност, чиста вода, устойчиво земеделие, храни и дървен материал. Кандидатстването е отворено до 6 септември.

Основните етапи на програмата са: Обучение „Предприемачи в науката“ и Конкурс за годишна стипендия „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв.

Партньори на програмата са Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, УНСС и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

Програмата Предприемачи в науката е емблематичният проект на фондация „Карол Знание“. Събира впечатляващи учени-предприемачи, лидери, мениджъри и инвеститори с талантливи млади учени, които искат да видят реализацията на своята научна разработка. Лекторите и менторите помагат на участниците да структурират своя бизнес проект, който защитават в конкурса.

Само участници, преминали преакселераторската програма могат да участват в конкурса „Предприемач в науката“, който се провежда през декември и е с награден фонд от 30 000 лв.

Журито, съставено от лекторите на обучението, селектират проектите, които ще бъдат допуснати до участие в надпреварата за финансиране.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Фондация Карол Знание прави второ издание на програмата Предприемачи в науката с награда от 30 000 лева

Второто издание бе още по-оспорвано и фондация „Карол Знание“ реши, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София.

Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg
Фондация Карол Знание връчи наградите си за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ за 2020 г. (видео и снимки)
©MediaBricks.bg

Третото издание се проведе изцяло онлайн през 2020 година, като победител в конкурса бе д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, който спечели стипендия от 30 000 лева. Неговият проект в конкурса бе „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“.

Д-р Росен Иванов спечели конкурса „Предприемач в науката“ и 30 000 лева стипендия от фондация „Карол Знание“

В четвъртото издание наградата от 30 000 лв. беше поделена между един вече създаден стартъп във Варна и един екип от лекари, които предвиждат да създадат своя компания, за да реализират проекта си. Д-р Мариела Василева-Славева спечели приза Предприемач в науката с проектит COSMOS – първата българска виртуална биобанка за туморни тъкани, а инж. Калин Николов с вече създаден прототип на Decarbonizer – на мисия за по-ниски емисии.

Двама млади учени спечелиха конкурса „Предприемач в науката“ и поделиха 30 000 лева стипендия от фондация „Карол Знание“

В петото издание на конкурса „Предприемач в науката“ победител стана Петко Стоев от секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН. Неговият проект, който спечели наградата от 30 000 лв., е за рехабилитационен робот тип екзоскелет – медицинска система за възстановяване на пациенти след инсулт и тежки травми на горните крайници.

Фондация „Карол Знание“ връчи годишните си награди за докторантска стипендия и „Предприемач в науката“ (снимки)
MediaBricks.bg