Наука Технологии

Вижте как робот променя състоянието си от твърдо в течно и отново в твърдо, за да премине препятствие (видео)

Вижте как робот променя състоянието си от твърдо в течно и отново в твърдо, за да премине препятствие (видео)

Научна фантастика отново е на път да се превърне в реалност. Тази седмица учени представиха видео на робот, който може да преминава от твърдо в течно състояние и след това отново да се втвърди. Демонстрацията на способностите му е как успява да излезе през мини решетки, точно както култовата сцена от „Терминатор 2“. Разбира се, целта на откритието е не да преследва Джон Конър, а да се използва за животоспасяващи случаи в медицината.

Учените, отговорни за създаването на робота обясниха, че са се вдъхновили от способността на морските краставици да променят твърдостта на тъканите си. Но не може да отречем, че всички сме виждали тази сцена първо в „Терминатор 2“.

Екип, ръководен от д-р Ченфен Пан от китайския университет в Хонконг, е направил робот, който може да сменя състоянията си спрямо това, което е най-необходимо. „Възможностите на роботи да превключват между течно и твърдо състояние им дава повече функционалност“, каза Пан в изявление.

Постижението се основава на материал, който може да преминава между твърдо и течно състояние под въздействието на магнитно поле, което авторите наричат „магнитоактивна машина за преход от твърда в течна фаза“ (magnetoactive solid-liquid phase transitional machine).

За да направят подобен робот учените се нуждаеха от метал, който се превръща в течност при близка на стайната температура. На тези изисквания отговаря галият с точка на топене само 29,8 °C.

Екипът добавя и магнитни микрочастици от неодим-желязо-бор към галия, който професор Кармел Маджиди от университета Карнеги Мелън каза, че изпълнява две роли. „Те карат материала да реагира на променливо магнитно поле, така че можете чрез индукция да нагреете материала и да предизвика промяна на състоянието.“ Индукцията затопли галия от 25 до 35 °C, „Но магнитните частици също дават на роботите мобилност и способността да се движат в отговор на магнитното поле“, добавя Маджиди.

Учените уточняват, че в допълнение към постиженията във видеото, техният малък робот може да прескача 21-милиметрови ровове и да се катери по стени, когато е твърд, но се разделя, за да заобикаля предмети, преди да се съедини отново, когато е течен.

Температурата на човешкото тяло означава, че ще е необходим метал с по-висока точка на топене от галия, а фазовата промяна отнема повече време в течности, отколкото във въздух, тъй като той губи топлина по-бързо в околната среда. Въпреки това съществува потенциал за бързо доставяне на лекарства в стомаха или отстраняване на чужди предмети от стомаха.

Дори в твърда фаза роботът достига само 5,4 км/ч, така че повечето хора биха могли да го изпреварят, ако се окаже враждебен.