Наука

Успех! SpaceX изстреля първата пилотирана мисия за годината към МКС (видео)

Успех! SpaceX изстреля първата пилотирана мисия за годината към МКС (видео)

Днес компанията SpaceX направи първото успешно изстрелване на пилотирана мисия за годината. Crew-6 е шестият екипаж, който е изведен в Космоса с кораб Crew Dragon на Илън Мъск. На път за Международната космическа станция са двама астронавти на НАСА – командирът й Стивън Боуeн и Уорън Хобърг, руският космонавт Андрей Федяев и арабският астронавт Султан ал-Неяди. Изстрелването премина без проблеми и ракетата Falcon 9 освети нощното небе над Кейп Канаверал.

“Добре дошли в орбита”, съобщиха по радиостанцията ръководителите на мисията, като отбелязаха, че стартът се е състоял точно четири години след първия изпитателен орбитален полет на капсулата. “Ако пътуването ви е харесало, не забравяйте да ни дадете пет звезди”, отбелязва Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Боуен, Хобърг, Федяев и Ал-Неяди ще заменят американско-руско-японския екипаж, който е там от октомври миналата година и включва астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, руската космонавтка Анна Кикина и японския астронавт Коичи Ваката.

На орбиталната станция се намират също още двама руски космонавти и астронавт на НАСА – Дмитрий Петелин, Сергей Прокопиев и Франк Рубио, чийто шестмесечен престой беше удължен до септември, заради теч на капсулата им “Союз МС-22”. През уикенда с МКС се скачи корабът “Союз МС-23”, който трябва да ги върне на Земята.

Ал-Неяди, инженер по комуникации, е резерва на първия астронавт на емирствата Хаза ал-Мансури, който се качи на руска ракета до космическата станция през 2019 г. за едноседмично посещение. Богатата на петрол страна плати мястото на ал-Неяди за полета със “Спейс Екс”.

След достигането на орбита астронавтът на ОАЕ благодари на всички на арабски, а след това и на английски. “Стартът беше невероятен. Удивително”, каза той.

Министърът на общественото образование и модерните технологии на ОАЕ Сара ал-Амири заяви, че продължителната мисия в космоса “предоставя ново място за наука и научни открития за страната”.

Емирствата вече разполагат с космически апарат, който обикаля около Марс, а минироувър е на път към Луната с японски спускаем апарат. Двама нови астронавти от ОАЕ се обучават заедно с най-новия подбор на астронавти на НАСА в Хюстън.

Саудитският принц Султан бин Салман е първият арабин в космоса, летял със совалката “Дискавъри” през 1985 г. Две години по-късно той е последван от сирийския астронавт Мохамед Фарис, изстрелян от Русия. И двамата прекарват в космоса около седмица.

Тази пролет към Ал-Неяди ще се присъединят двама саудитски астронавти, които ще отидат до космическата станция с кратък частен полет на “Спейс Екс”, платен от тяхното правителство.

“Ще бъде наистина вълнуващо, наистина интересно да има трима араби в космоса едновременно”, каза миналата седмица астронавтът на ОАЕ. “Нашият регион също е жаден да научи повече”.

Ал-Неяди носи със себе си много фурми, които да сподели със своите колеги от екипажа, особено по време на Рамадана – свещеният мюсюлмански месец, който започва в края на март. Колкото до съблюдаването му в орбита, астронавтът казва, че постът не е задължителен, тъй като може да го направи слаб и да застраши мисията му.

Командирът й Стивън Боуен каза, че четиримата са се сработили добре като екип въпреки различията между страните им. “Страхотно да имаш възможността да летиш с тези момчета”, каза той.

По време на шестмесечната научна мисия екипажът ще извърши около 200 експеримента и технологични демонстрации, вариращи от изследвания на растежа на човешките клетки в космоса до контрол на горими материали в условията на микрогравитация, отбелязва Ройтерс.