EnteR Наука

(Софийски фестивал на науката) Проф. Роберт Пенчовски: Новите антибиотици

(Софийски фестивал на науката) Проф. Роберт Пенчовски: Новите антибиотици

През последните години много от съществуващите антибиотици се оказаха неефективни срещу човешки патогенни бактерии заради широкото разпространение на антибактериална резистентност. Това се получава вследствие на неправилното прилагане на антибиотици не само в хуманната, но и във ветеринарната медицина. Срещнете се на 11 май с един от водещите български учени в областта на молекулярната генетика и синтетична биология, проф. Роберт Пенчовски, за да научите за новия метод, който екипът му предлага, резултатите от които са вече публикувани в 6 научни публикации.

За това не пропускайте от 11 до 14 май Софийски фестивал на науката в София Тех Парк, където учени от 11 държави ще говорят на разбираем език за наука.

Проф. д-р Роберт Пенчовски е професор по молекулярна генетика, синтетична биология и биоинформатика в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където получава и магистърска степен по биохимия и молекулярна генетика, както и асоциирана степен по приложни компютърни науки. Роберт е завършил 30 Средно училище в София. Получава своята докторска степен по генетика от Кьолнския университет в Германия и е бил на постдокторантско обучение в областта на РНК синтетичната биология в Йейлския университет в САЩ. Преподава в Софийския университет от 2010 г. и е пионер в областта на синтетичната биология и биоинформатика в България. През последната 1.5 год. четирима млади учени получиха пет награди под научното ръководство на проф. д-р Роберт Пенчовски.

  • 11 май, 19:00 – 20:00 ч., Зала Космос в партньорство с А1
  • обща публика
  • По повод 60 години от създаването на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.