EnteR Наука

Проф. Николай Овчаров представи новото си луксозно издание „Великите владетели на Второто българско царство“

Проф. Николай Овчаров представи новото си луксозно издание „Великите владетели на Второто българско царство“

Огромен интерес от страна на историци и ученици, публични лица и политици предизвика тържествената премиера на новата книга на уважавания български археолог и историк проф. Николай Овчаров – „Великите владетели на Второто българско царство“ (ИК „Сиела“).

Проф. Николай Овчаров представи новото си луксозно издание „Великите владетели на Второто българско царство“

Малко след 18:00 ч. бляскавият хотел „Балкан“ София приветства близо 300 гости, дошли да отпразнуват мащабното издание, плод на 25 години труд и задълбочени изследвания на средновековната българска история.

Сред официалните гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, президентът на Република България (2002-2012) Георги Първанов, бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, председателят на комисията по културата и медиите Тома Биков, деканът на Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Даниел Вълчев, народни представители и др.

В пищната атмосфера на ювелирното издание гостите потопи водещата на събитието – журналистката Ива Дойчинова, а професионалния си поглед над събитията, отразени в книгата, представи историкът проф. д-р Пламен Павлов.

С хвалебствени думи разговора откри вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която сподели възхищението си от книгата на проф. Овчаров като „анатомия на българската слава“, и допълни, че „това не е роман. Не може да бъде изчетена на един дъх, но е хубаво да стои на нощното шкафче и да се прелиства честичко, защото, ако не уроци, от нея можем да черпим сила“.

Стоян Ставрев от Българска консултантска организация, с чието спомоществователство изданието стигна до читателите, изрази своята вяра в значимостта на проекта, който проф. Овчаров нарича „книгата на живота ми“. Г-н Ставрев допълни, че „тази книга е това, от което се нуждаем в нашето време, да си спомним това, което ни е направило такива, каквито сме – нашето минало“.

„Това е ангажимент към паметта за нашите основатели и строители, към бранителите и мъчениците на България“, сподели главният редактор на издателство „Сиела“ – писателят Захари Карабашлиев и пожела на проф. Николай Овчаров творбата му да образова бъдещите поколения и да дава храна за размисъл и вдъхновение на творците.

Проф. д-р Пламен Павлов, който е и автор на предговора към изданието, подчерта колко е важен обективният и пространен поглед на проф. Овчаров към историята  на „Златните векове“ на България. По негови думи книгата съдържа „много силен оптимистичен елемент“ дори, когато става дума за „по-недолюбваните“ царе като Иван Шишман.

„Професор Овчаров показва, че величието го има и във възхода, и в трагедията“, допълни проф. Николай Кънев, ректорът на Великотърновския университет.

Самият проф. Овчаров изрази благодарността си към всички присъстващи на събитието и ги отведе назад в миналото до 1999 г., когато започва да пише първата част от тази бъдеща книга. 25 години по-късно пред читателите се разгръща величествен епос в над 700 страници, „предназначен да може да бъде прочетен от всеки. Тази книга съдържа исторически факти от българската история между XII и XIV век, написани на разбираем език“, сподели авторът.

Вечерта приключи с опашка за автографи, която продължи над час.

С „Великите владетели на Второто българско царство“  проф. Овчаров прави нов прочит на героичната епоха на тринадесетото и четиринадесетото столетие, пречупвайки я през призмата на делата на царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, които определят историята на Второто българско царство. Една епоха, започнала с голямото въстание срещу ромеите и свършила с кървавия погром над българския народ, причинен в края на XIV в. от дошлите от Азия османски войски.

Допълнена с 93 страници с цветни снимки и карти, тази книга предлага вълнуващ и информативен разказ за онези времена на храбри рицари и драматични войни, на велики победи и черни предателства, подходящ както за специалисти, така и за изкушени любители на историята.

„Великите владетели на Второто българско царство“ е издадена с подкрепата на БКО ЕООД.