EnteR Образование

През март ще се проведе седмото издание на безплатните онлайн беседи на алгоритмична тематика Tuesday Afternoon Club

През март ще се проведе седмото издание на безплатните онлайн беседи на алгоритмична тематика Tuesday Afternoon Club

През март ще се проведе седмото издание на безплатните онлайн беседи на алгоритмична тематика Tuesday Afternoon Club, организирани от MNKnowledge. Водещи специалисти и уважавани преподаватели ще проведат трите беседи на 14, 21 и 28 март. Това са проф. Красимир Манев, Ралица Великова, Александър Велинов и Лора Динева. Темите са „Препрочитайки Тюринг“, „Използване на “reference counting” за автоматично събиране на динамично заделена памет“ и „Компютърна лингвистика“. Участието в беседите е безплатно с предварителна резервация ТУК.

През март ще се проведе седмото издание на безплатните онлайн беседи на алгоритмична тематика Tuesday Afternoon Club

На 14 март от 18:30 ч. проф. Красимир Манев ще презентира темата „Препрочитайки Тюринг“. Ще бъде разгледана класическата статия на Алан Тюринг “Machines and Intelligence” в светлината на все по-широката дискусия за системите с изкуствен интелект”. За целите на събитието се препоръчва да бъде предварително разгледана статията на Tюринг: https://bit.ly/3ZpzqT3.

Красимир Манев е български математик с интереси в дискретната математика и теоретичната информатика. Автор на множество учебници и помагала. Дългогодишен ръководител на националния отбор по информатика, постигнал редица успехи на международни състезания.

За да се регистрирате безплатно за тази сесия – https://bit.ly/3J6ONKX

На 21 март от 18:30 ч. Ралица Великова ще презентира темата „Използване на “reference counting” за автоматично събиране на динамично заделена памет“. Кога и защо е удобно да използваме “reference counting”? Ще бъдат разгледани няколко начина за справяне с циклични зависимости:

  • weak references
  • разграничаване между in-loop и outer references
  • partial mark and sweep

Ралица пише предимно на C++. Ентусиаст е на тема игри и програмни езици. Работи в екипа на Coherent Labs върху технология за създаване на потребителски интерфейс за игри на много платформи. Занимавала се е доста с имплементиране на различни части от web стандарта. В момента специализира в изпълнението на JavaScript чрез виртуални машини като V8.

За да се регистрирате безплатно за тази сесия – https://bit.ly/3EPnJgq

На 28 март от 18:30 ч. Александър Велинов и Лора Динева ще презентират темата „Компютърна лингвистика“. Задачите, давани на състезанията по лингвистика, симулират реалния процес, през който минават изследователите – обработване и анализ на езикови данни и генериране на думи, фрази или изречения на непознат език. По същия начин, задачите по компютърна лингвистика отразяват реалните етапи и процеси от обработката на естествените езици, т. нар. NLP (Natural Language Processing). Сесията ще представи нагледно някои от тези етапи, илюстрирани със съответните задачи.

Александър е бивш състезател по лингвистика, преподавател в СМГ от 20 години. Ръководител на националния отбор от 2013 насам, член на Борда на Международната олимпиада по лингвистика.

Лора се занимава с лингвиситка от повече от 10 години – първо като състезател, а сега и като лектор. Има силен интерес и към компютърната лингвистика и NLP, като следва магистратура за Изкуствен интелект в СУ.

За да се регистрирате безплатно за тази сесия – https://bit.ly/3J3v26W

За предварителни въпроси към презентаторите, пишете на [email protected].