Наука

Преди 59 години Алексей Леонов става първият човек, излязъл в открития Космос (видео)

Преди 54 години Алексей Леонов става първият човек излязъл в открития Космос (видео)

На 18 март 1965 г. Алексей Леонов прави първата в историята на човечеството космическа разходка. Той излиза от през шлюза на космическия кораб Восход 2 в откритото космическо пространство. Леонов прекарва 12 минути извън кораба и се отдалечава на 5 метра от него, като през това време е завързан здраво за специално въже.

В открития Космос на разстояние над 300 км от Земята средната скорост на кораба е 7 километра в секунда. За сравнение един куршум се движи десет пъти по-бавно.

Леонов почина през 2019 г. на 85-годишна възраст.

Успехът на първата космическа разходка не идва лесно. Въпреки дългите месеци на усилени тренировки и планиране не всичко, което може да се случи в Космоса има как да се симулира на Земята. По време на историческото излизане на Алексей Леонов скафандърът му се издул и вече не могъл да влезе и да затвори вратата на шлюза на Восход 2. Тъй като дишал чист кислород, той успял да намали налягането на скафандъра си до под 28 kPa и с голямо усилие успял да се прибере.

Преди 54 години Алексей Леонов става първият човек излязъл в открития Космос (видео)

Само няколко месеца, след успеха на Леонов, на 3 юни 1965 на космическа разходка излиза и Едуард Уайт. От тогава десетки астронавти са били в открития Космос. По определение и кацанията на Луната се водят за космическа разходка. Най-продължителното еднократно излизане от космически кораб е осъществено на 11 март 2001 г. от астронавтите Сюзан Хелмс и Джеймс Вос по време на мисия STS-102 – 8 часа и 56 минути.

Въпреки огромните рискове на подобни разходки те се използват най-често за неотложни ремонти по космическите кораби, както и за добрата работа на МКС. Също така телескопът „Хъбъл“ през годините беше успешно поправян и обновяван именно чрез астронавти в открития Космос.

В първото видео може да видите на забързан ход първата космическа разходка:

Второто видео е филм Роскосмос от 2017 година посветен на полета на Алексей Леонов: