Образование Олимпийци

Най-добрият български ученик по биология е приет в Кеймбридж и търси финансиране, за да продължи да учи

Най-добрият български ученик по биология е приет в Кеймбридж и търси финансиране, за да продължи да учи

Петър Жотев е най-добрият български ученик по биология. През 2022 година той зае абсолютното второ място в света на Международната олимпиада по биология. Възпитаникът на СМГ постигна най-доброто представяне на български гимназист в историята на най-силното състезание по биология от основаването му през 1990 г. досега. На 26 март Петър отново завърши на първо място на Националния кръг на олимпиадата по биология за втора поредна година.

Тази година, благодарение на академичните си успехи и след серия трудни изпити, Петър Жотев беше приет в специалност „Природни науки“ в Trinity College на университета Кеймбридж, Великобритания. В момента той търси финансиране, за да може да покрие таксата за обучение. От Trinity College са 34 от 121 нобелови лауреати на университета Кеймбридж. Сред учените на колежа са Нютон, Дарвин, Крик – молекулярен биолог съоткривател на структурата на ДНК, за което получава Нобелова награда, Перутц – молекулярен биолог известен с работата си по структурата на хемоглобина, за което получава Нобелова награда.

Цветно посрещане за златните ни биолози, спечелили 4 медала от Международната олимпиада (снимки)
©MediaBricks.bg

За последните три години Петър постига редица големи успехи в сферата на биологията. Медалът от 2022 е втори златен медал за Петър на Международната олимпиада след успеха му през 2021-а. Той се класира сред тримата победители в националния конкурс „Млади таланти“ 2022, което му даде право да участва на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS). Също така, миналата година Петър участва на „Панаир на науката и иновациите“ – Innofair 2022, където спечели наградата на Society for In Vitro Biology. През 2021 г. Петър, заедно с отбора си, спечели сребърен медал от Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES).

Страхотно представяне и 4 медала за българските ученици по биология от Международната олимпиада (видео)
©MediaBricks.bg

За себе си Петър споделя, че от много ранна възраст се интересува от биология и химия. В 7. клас участва в първата си национална олимпиада по биология и разбира, че това е науката, която иска да изучава най-много. Интересите са му насочени главно към молекулярната биология и генетиката. Сега Петър завършва 12. клас в СМГ и е твърдо решен да продължи по пътя на науката.

Български ученици спечелиха 2 отборни медала от първата Европейска олимпиада по експериментална наука (видео)

Изборът, който е направил, е специалност „Природни науки“ в Кеймбридж. Той е убеден, че това е най-добрата възможност за него да развива таланта си. След серия изпити Петър е успешно приет за 3-годишно обучение. Последната пречка, за да осъществи мечтата си, е таксата за обучение. За да се запише в Trinity Collegе, той трябва да събере цялата такса за обучението си за трите години в университета, която възлиза на обща стойност 142 887 паунда (47 629 паунда на година). Семейството на Петър активно ще се включи в кампанията и така търсената сума за финансиране е 82 000 паунда. Петър кандидатства за стипендия в университета, но за съжаление не е одобрен. Петър се надява, че ще намери хора, които да повярват в неговия талант и способности и ще му помогнат да финансира обучението си.

Най-добрият български ученик по биология е приет в Кеймбридж и търси финансиране, за да продължи да учи

Ако желаете да му помогнете да събере нужната сума може да дарите в платформата Подкрепи.Бг – https://podkrepi.bg/campaigns/petar-v-cambridge  или да пишете на ръководителката на Националния отбор по биология Албена Йорданова на [email protected] или на мейла на MеdiаBricks.bg – [email protected]

Може да подкрепите директно Петър на банковата му сметка BG27STSA93000026605443 – титуляр Петър Жотев.

Ето и повече информация за Trinity College, Cambridge University и Международната олимпиада по биология.

Trinity College е основан е от Крал Хенри VIII през 1546 и е един от най-старите и най-престижни колежи в Университета в Кеймбридж, който спира дъха с качеството на преподаване, своята архитектура и забелжителни научни постижения на завършилите. В богатата му библиотека се пазят безценни екземпляри на книги, сред които първото издание на Principia Mathematica на Нютон. Trinity College има забележителна история и силни традиции в академичната работа с голям брой нобелови лауреати, медалисти в различни сфери на науката, известни политици, актьори, поети и писатели.

University of Cambridge има 121 нобелови лауреата, от които 34 са от Trinity College. Сред учените от колежа с най-мащабен принос в светованата наука са:

Сър Исак Нютон (1642-1727) е може би най-известният учен, свързан с Trinity College. Той е смятан за един от най-влиятелните учени в историята. Нютон учи в Trinity от 1661 до 1665 г., след което прави основополагащи открития във физиката и математиката, включително неговите закони за движение и теория на гравитацията.

Франсис Крик (1916-2004) е молекулярен биолог и един от съоткривателите на структурата на ДНК. Крик учи в Trinity College от 1937 до 1940 г. и по-късно печели Нобелова награда за физиология и медицина през 1962 г. за работата си върху ДНК.

Макс Перутц (1914-2002) е молекулярен биолог, който е най-известен с работата си върху структурата на хемоглобина – молекулата, която пренася кислорода в нашата кръв. Перутц учи в Trinity College и по-късно печели Нобелова награда за химия през 1962 г.

Чарлз Дарвин (1809-1882) е биолог и натуралист, който е най-известен със своята теория за еволюцията чрез естествен отбор. Дарвин учи в Christ’s College, Кеймбридж, но по-късно става член на Trinity College и прекарва голяма част от кариерата си там.

Джеймс Кларк Максуел(1831-1879) е физик и математик, който има голям принос в изследването на електромагнетизма. Максуел учи в Trinity College, а по-късно става професор в университета в Кеймбридж.

Бертран Ръсел (1872-1970) е философ и математик, който има значителен принос в областта на философията и математиката. Ръсел учи в Trinity College и по-късно печели Нобелова награда за литература през 1950 г.

На Международната олимпиада по биология Петър е спечелил два златни медала. Съгласно утвърдените международни правила олимпиадата включва два кръга – практически и теоретичен. Всички въпроси по степен на сложност са много над изискванията за учебно съдържание, включено в модулите с профилирана подготовка през 11.-12. клас по биология в българските училища. Те са съпоставими с уменията и знанията на отлични студенти от магистърските програми на биологични дисциплини. Практическите задачи, разделени от организаторите в 4 експеримента, са разпределени в лаборатории по дисциплините Биохимия, Биоинформатика, Растителна физиология и Зоология и биосистематика. Задачите са изключително трудни и изискващи сериозни знания, умения и прецизност – приготвяне на микроскопски препарати от растителни стъбла, дисекция на риби, определяне на активност на ензими с чертане и анализиране на кинетичните им параметри, както и определяне ефекта на различни вещества върху ензимната активност. За решаването на теоретичните тестови въпроси, се изискват освен знания в различните области на биологията, логическо мислене, математическа точност, бързина, съобразителност, така и утвърдени умения за работа в лабораторни условия. Голяма част от зададените за анализ казуси са публикувани през последните месеци във водещи научни списания и изискват актуална подготовка и умения за работа със съвременни лабораторни методи и техники.