Образование Олимпийци

Най-добрите ни ученици по география участват на Международната олимпиада в Индонезия

Най-добрите ни ученици по география участват на Международната олимпиада в Индонезия
©MediaBricks.bg

Днес от летище София заминаха най-добрите български ученици по география, които ще се състезават на най-престижния турнир за годината. На 19-ото издание на Международната олимпиада по география (iGeo) родните гимназисти ще премерят знания с над 200 участници от над 40 държави. Турнирът се провежда присъствено в Бандунг, Индонезия от 8 до 14 август.

Българският национален отбор е в състав: Михаил Паскалев (МГ “Д-р Петър Берон”, Варна), Атанас Иванов (НПМГ), Денис Урумов (91. НЕГ, София) и Александър Илиев (СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Димитър Желев (преподавател в Геолого-географски факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, учител по география в Izzi Science for Kids и съосновател на Географ БГ) и Даниел Христов (учител по география в НПМГ).

За Александър това ще е първото му участие на Международната олимпиада по география. Другите ни ученици са вече медалисти от предни издания – Михаил печели сребро миналата година, Атанас е бронзов медалист от 2021 г., а Денис също завоюва сребро през 2022 г.

През последните години участието на България на Международната олимпиада по география става все по успешно. За последните две издания родните национали са спечелили 7 отличия – 1 златен, 5 сребърни и 1 бронзов медал.