Образование Олимпийци

Най-добрите български ученици по биология заминаха за Международната олимпиада по биология в Казахстан

Най-добрите български ученици по биология заминаха за Международната олимпиада по биология в Казахстан

Днес от летище София заминаха най-добрите български ученици по биология, които ще участват в най-престижното състезание за годината. Международната олимпиада по биология тази година ще се проведе в Казахстан от 10 до 14 юли, където ще се срещнат над 320 ученици от над 80 държави, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Българският отбор е в състав Виктор Лилов (12 клас, СМГ), Виктор-Александър Раданов (12 клас, СМГ), Явор Банов (12 клас, ППМГ Бургас) и Момчил Петков (12 клас, НПМГ). Техни ръководители са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Най-добрите български ученици по биология заминаха за Международната олимпиада по биология в Казахстан

България е една от шестте страни основателки на Международната олимпиада по биология и участва още на първата в Чехословакия през 1990 г.

През 2023 година българите завоюваха 3 медала – златен, сребърен и бронзов. До сега от всички издания на Международната олимпиада по биология българските ученици са спечелили общо 78 медала – 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала.

Ето повече информация за българските ученици:

Виктор Лилов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за втори път е част от националния отбор по биология, като миналата година спечели сребърен медал от Международната олимпиада. Виктор започва да се занимава с биология от 6 клас, а от седми неотлъчно участва на националната олимпиада по биология и ЗО. Основният „виновник“, за да се занимава с този предмет е учителката му г-жа Миглена Георгиева. Виктор е един от най-добре представилите се олимпийци по природни науки през 2023 г. Той бе част от националните отбори и по биология и по химия. Виктор спечели златен медал от Международната олимпиада по химия, сребърен медал от Международната по биология и сребърен медал от Международната Менделеевска по химия. Тази година той вече спечели и златен медал от Международната Менделеевска по химия, което го превърна в първия български ученик със златни медали от двете най-престижни световни състезания по химия. Също така с медалите, спечелени по биология и химия Виктор е първият ни олимпиец, печелил отличия едновременно от двата най-силни международни турнира по биология и химия.

Виктор-Александър Раданов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за първи път е част от националния отбор по биология на България. Виктор-Александър от малък се интересува от наука и нейните възможности. Той започва да се занимава по-сериозно с биология в 7 клас и от тогава всяка година участва в националната олимпиада по биология и ЗО. Основен принос в неговото развитие има учителката му по биология г-жа Цветана Хинкова, която го е подкрепяла през всичките години в гимназията. Участието в Международната олимпиада по биология ще е и първото международно състезание за Виктор-Александър.

Явор Банов е ученик в 12 клас в ППМГ Бургас. Той за първи път е част от националния отбор по биология. От 7 клас Явор знае, че иска да се занимава с биология и след училище. В 8 клас започва да участва в националната олимпиада по биология и ЗО, като не е пропускал и година. За своето увлечение в науката и всички постигнати успехи до сега Явор благодари на учителката си по биология г-жа Петя Лазарова. За него Международната олимпиада по биология ще му е първото световно състезание като участник, като до сега той е бил водещ на международното математическо състезание BIMC 2023.

Момчил Петков е ученик в 12 клас в НПМГ. Той също е дебютант в националния отбор по биология тази година. Момчил открива страстта си към биологията още като малък, когато редовно посещава Ботаническата градина. От 7 клас започва да се състезава в националната олимпиада. Момчил благодари на своята учителка г-жа Татяна Бобева, която изключително много ме е помогнала интересът му по биология да се превърне в реално знание. За него това ще бъде първото му участие на международно състезание.