Наука

На 5 май от България ще се наблюдава лунно затъмнение от полусянката на Земята

На 5 май от България ще се наблюдава лунно затъмнение от полусянката на Земята

На 5 май ще има лунно затъмнение от полусянката на Земята. То ще може да се наблюдава от България от момента на залеза на Слънцето, който ще бъде близък до изгрева на Луната в 20:29 ч. за София. Реално обаче явлението ще започне доста по-рано – още в 18:14 ч. българско време, когато Луната ще започне да навлиза бавно в земната полусянка. Максималната фаза на затъмнението ще настъпи в 20:23 ч. – броени минути преди лунния изгрев за София, което означава, че Луната ще изгрее със затъмнен горен ляв край на своя диск, обяснява астрофизикът Пенчо Маркишки и катедра „Астрономия“ към СУ.

Явлението ще бъде видимо недълго след това, тъй като лунните затъмнения от полусянката са добре забележими за сравнително кратък интервал време около техния максимум – докъм 45 минути, в зависимост от магнитуда на затъмнението. Тъй като на 5 май затъмнената Луна ще бъде съвсем ниско на изток-югоизток в началото на т.нар. граждански полумрак, нужно е да потърсим наблюдателно място с открит хоризонт в тази посока. Желаещите да видят явлението могат да си помогнат с бинокъл, през който биха забелязали по-лесно затъмнената област от лунния диск.

Наблюдателите от Източна България ще имат предимство – за Варна Луната ще изгрее в 20:13 ч. и следователно от там явлението ще се наблюдава по-дълго време, включително и в момента на максималната фаза в 20:23 ч. Луната ще напусне полусянката на Земята в 22:32 ч.

Нека припомним, че при лунните затъмнения от полусянката на Земята не се наблюдават частични фази и пълна фаза. Около момента на максимума част от лунния диск е с понижена яркост – изглежда сякаш е „посивяла“. Освен това в някои случаи, също около момента на максимума, можем да забележим леки оцветявания на лунния диск в различни нюанси.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните са видими от много по-обширна част от земното кълбо. Затъмнението на 5 май ще се наблюдава от Азия (без най-северните ѝ части), Австралия, Европа (без най-западните ѝ части и без Скандинавския п-в), Африка и Антарктика. Магнитудът на затъмнението ще бъде 0.965, което означава, че по време на максималната фаза Луната ще е навлязла в земната полусянка с почти целия си диаметър. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Везни, а Слънцето – в Овен. Максималната фаза ще настъпи 5.5 дни преди лунния перигей за месец май. Затъмнението е № 24 от сарос серия 141-ва, която съдържа общо 72 лунни затъмнения, случващи се при низходящия възел на лунната орбита.

На компютърната симулация по-долу: затъмнената от земната полусянка Луна, така както ще изглежда след изгрева си на 5 май вечерта.

На 5 май от България ще се наблюдава лунно затъмнение от полусянката на Земята