Наука

На 14 март отбелязваме Международния ден на математиката

На 14 март отбелязваме Международния ден на математиката

Международният ден на математиката (International Day of Mathematics – IDM) се отбелязва на 14 март, припомнят от Института по математика и информатика. Всяка година на тази дата всички страни са призовани да участват в честванията като организират различни събития за ученици, студенти, музеи, библиотеки и за широката общественост. Денят е честван за първи път през 2020 година. 14 март е избран за Международен ден на математиката, тъй като на тази дата в много страни се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“. Той е наречен така на числото π, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър  и е приблизително равно на 3.14. IDM 2023 се отбелязва в повече от 90 страни с над 1500 отделни събития.

Преди пет години Международният математически съюз (International Mathematical Union (IMU) предлага на ЮНЕСКО 14 март да бъде обявен за Международен ден на математиката. На своята 40. Генерална конференция през ноември 2019 година ЮНЕСКО подкрепя предложението на IMU.

Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, споделя в своето обръщение по повод отбелязването на Международния ден на математиката:

„Този ден е възможност да отпразнуваме великите жени математици – от Хипатия в Гръцката античност до математиците, спечелили наградата L’Oréal-UNESCO „За жените в науката“, като Алиша Дикенщайн през 2021 г. и Ингрид Добешис и Клер Воазен през 2019 г. Нека припомним и украинката Марина Вязовска, лауреат на Фийлдсов медал – след Мариам Мирзахани през 2014 г. тя е едва втората жена математик, която получава тази награда, от повече от 60 математици… Този ден е за да ни напомни, че математиката засяга всички нас, че тя описва света и го прави разбираем. Това е безкрайно щедър дар: има още толкова много за изследване.“