Наука

63 години от изстрелването на Белка и Стрелка – първите живи същества, оцелели при полет в Космоса (видео)

Белка и Стрелка – първите живи същества оцелели при полет в Космоса (видео)

Навършват се 63 години от изстрелването на Белка и Стрелка – първите живи същества, които прекарват 25 часа в Космоса и се завръщат живи и здрави на Земята. На 19 август 1960 г. от Байконур е изстрелян космическият кораб „Спутник-5“. Екипажът се състои от двете кучета Белка и Стрелка, заедно с 40 мишки, 2 плъха и няколко растения. Те прекарват в орбита два дни (25 часа – 19 и 20 август 1960 г.), като правят 17 обиколки на Земята.

Целта на експериментите с изпращането на животни в Космоса е да се провери ефективността на животоподдържащите системи и изследване влиянието на космическото лъчение върху живите организми. В космическия кораб е инсталирана медицинска апаратура, която следи всички изменения в организма на животните както и видеокамери. За първи път в историята на космонавтиката учените наблюдават случващото се на борда.

Белка и Стрелка – първите живи същества оцелели при полет в Космоса (видео)

Преди да полетят към Космоса Белка и Стрелка преминават изтощителен подбор и подготовка. Изборът е между 12 кучета, като основните критерии са: тегло – до 6 кг, ръст – до 35 см, възраст – от 2 до 6 години, светла козина, за да може кучето да се вижда по-добре на мониторите.

Няколко месеца обучават кучетата да ядат желеобразна храна и да носят датчици за следене на показателите им. Като четириногите трябва да привикнат да са в тесни затворени пространства. Те преминават и изпитания в центрофуги.

През всички етапи на тренировките успешно преминават само две кучета – Белка и Стрелка, за това учените се спират на тях за орбиталния полет. Избират непородисти, дворни кучета, защото те по-добре понасят стресови ситуации.

Белка и Стрелка – първите живи същества оцелели при полет в Космоса (видео)

След успешния старт „Спутник-5“ излиза в орбита и за 25 часа прави 17 обиколки около Земята. Стрелка се чувства нормално, а Белка след четвъртата обиколка става тревожна и се опитва да се освободи от елементите, с които е закрепена.

На 20 август 1960 г. апаратът с животните на борда се приземява в указания район. Белка и Стрелка се връщат цели и невредими. Плъховете също издържат изпитанието, но 28 мишки не понасят пътуването.

След няколко месеца Стрелка ражда 6 здрави кученца. Едното от тях е взето лично от Никита Хрушчов и е изпратено като подарък на Каролин – дъщерята на американския президент Джон Кенеди.