Наука Образование

БАН награди 22 млади учени за 24 май

БАН награди 22 млади учени за 24 май

Днес БАН официално връчи наградите за млади учени „Професор Марин Дринов” и за най-млади учени „Иван Евстратиев Гешов” за 2022 г. Това се случи по време на тържествено събрание по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, което  се проведе в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН. . За постиженията си през изминалата година бяха наградени 22 млади учени. Наградите се присъждат от Общото събрание (ОС) за постижения в девет научни направления. Носителите на награда „Професор Марин Дринов” са с образователна и научна степен „доктор” и нямат навършени 35 години. Отличените с награда „Иван Евстратиев Гешов” най-млади учени са с образователната степен „магистър” и са на възраст до 30 години.

Председателят на ОС чл.-кор. Евелина Славчева и кметът на София Йорданка Фандъкова връчиха отличията. Двете награди за млади учени са учредени от БАН през 1996 г. Целта е да бъдат открити и стимулирани талантливите изследователи в БАН, да се подпомогне тяхното развитие, израстване и международни контакти.

Председателят на ОС чл.-кор. Евелина Славчева откри тържеството  с думите: „Преди повече от 170 години в Пловдив изтъкнатият наш възрожденец Найден Геров организира първото честване на делото на светите братя Кирил и Методий. Оттогава българите неотменно отбелязват този ден като израз на духовното израстване на нацията, на стремежа ни към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата“.

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров приветства гостите на празника като подчерта, че това е най-светлият, най-обединяващ ни и безспорен официален празник и ни напомня не само, че езикът е част от всекидневната ни култура на живеене и общуване, но и колко е значимо и важно да бъдем отговорни пред думите. Чрез тях ние създаваме наука, творим духовност, но словото има и силата да чертае труднопреодолими лични и политически граници, каза той.

Тези инициативи са красноречив израз на усилията, които учените от БАН полагат за привличане на младите в изследователската дейност и за създаване на възможности за развитие на техния научен потенциал. Това отбелязва в поздравителен адрес, изпратен до БАН председателят на Народното събрание Росен Желязков. Младите учени са тези, на които България ще разчита да продължат делото, завещано ни от професор Марин Дринов и отстоявано от поколения български академици – за успеха на българската наука, за нейния принос към световните достижения и икономически напредък на страната, се посочва още в поздравлението.