Наука

Българските изобретатели: Петър Петров изобретява първия дигитален ръчен часовник

Първият в света безжичен сърдечен монитор, първият дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити и участие в проектирането на ракетите „Сатурн“ по космическа програма „Аполо“ – всичко това е част от биографията на българския изобретател Петър Петров. Заедно с Националния политехнически музей в MediaBricks.bg правим пътешествие „В света на българските откриватели и изобретатели“. Заедно ще си припомним и ще научим повече за едни от най-известните български учени, които са променили света със своите изобретения.

Днес ви припомняме достиженията на Петър Петров, който е един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на ХХ век. Той е роден в Брестовица през 1919 г., бил е военнопленник в Полша, учил е в Германия, работил е в ВВС на САЩ, след това в Индокитай, построява катамаран и се отправя към Флорида където се занимава с космически технологии. Прави прототипа на цифровия електронен ръчен часовник през 1969 г.

През живота си Петър Петров сменя 26 длъжности: от машинист до президент на фирма. Говори 7 езика. Завършва 4 инженерни специалности. Познава отблизо водещи американски специалисти в областта на електрониката, астронавтиката и космическите технологии.

Информацията в рубриката „Българските изобретатели“ е предоставена от Националния политехнически музей – https://www.polytechnicsofia.com/

Петър Петров (1919 – 2003)

За него казват, че е един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на ХХ век. Сред изобретенията му са:

  • Първият в света безжичен сърдечен монитор.
  • Първият дигитален ръчен часовник.
  • Първата компютъризирана система за измерване на замърсявания.
  • Телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити.

Какво не знае за изобретателя на електронния часовник?

Роден през 1919 г. в Брестовица, близо до Пловдив. През 1939 г. се записва в Чуждестранния легион. Пленен е от немците и пратен във военнопленнически лагер в Полша. През 1941 г. се връща в България и става царски офицер. През 1944 г. отива в Германия и учи инженерство, механика и корабостроене. Тогава построява и първото от своите 60 корабчета. През 1951 г. се преселва в Канада, след това в САЩ, където работи за американските ВВС и помага да разработката на първия комуникационен космически сателит. През 1956 г. отива в Индокитай. Там е ангажиран в строежите на мостове и електроцентрали. Построява катамаран по свой проект и с него се отправя към Флорида. През 1959 г. започва да си занимава с космическа техника. От 1963 г. е привлечен от Фон Браун за участие в проектирането на ракетите „Сатурн“ по космическа програма „Аполо“.

С яхтата-катамаран „Джемини II“, проектирана и построена от него, през 1967 г. е поставен световен рекорд по ветроходство. Подарява я на сираци от Централна Америка, за да им служи за плаващ дом.

Бизнесмен

През 1968 г. основава собствена компания – Care Electrics, в която разработва първия сърдечен монитор, приспособява го за работа в болнични условия и го предлага за масова употреба.

През 1975 г. заедно със синовете си създава нова фирма – ADS Envinonmental Services с предмет на дейност производство на компютърно оборудване за измерване на замърсяването на околната среда. Стартирала с първоначална инвестиция от 13 000 долара, фирмата се превръща в гигант с годишен доход 50 млн. долара и 55 офиса в 12 страни.

Първият електронен часовник

Прототипът на цифровия електронен ръчен часовник е създаден през 1969 г.

Първоначално е популяризиран от компанията „Хамилтън уоч“ под името „Пулсар“ на името на звездите-пулсари, които излъчват радиовълни с точно определено дължина но равни интервали. При натискане на бутон на часовника вместо стрелки се появяват светещи в червено цифри. От 1971 „Пулсар“ е пуснат на пазара с цена 2100 щатски долара. Пет години по-късно дигиталните часовници вече са залели пазара, патентът на „Пулсар“ е продаден на японската фирма „Сейко“. Днес часовникът „Пулсар“ е изложен в музея „Смитсониън“ във Вашингтон.

През живота си Петър Петров сменя 26 длъжности: от машинист до президент на фирма. Говори 7 езика. Завършва 4 инженерни специалности. Познава отблизо водещи американски специалисти в областта на електрониката, астронавтиката, космическите технологии.

Той е мечтател, но и реалист, който умее да превръща мечтите си в действителност.