Образование Олимпийци

Български гимназисти участват в Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай

Български гимназисти участват в Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай

Едни от най-добрите български ученици по химия започват своето участие в 58-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия. Родните гимназисти ще премерят знания с над 120 състезатели от над 30 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Менделеевската олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света и тази година се провежда присъствено в Китай от 21 до 26 април.

Да пожелаем успех на българския отбор в състав: Виктор Лилов (12 клас, СМГ), Явор Христов (12 клас, СМГ), Преслав Георгиев (12 клас, СМГ) и Ивайло Къртев (11 клас, МГ Пловдив). Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

Миналата година трима ученици от сегашния отбор – Виктор, Явор и Преслав направиха много силно представяне и спечелиха 3 сребърни медала от Менделеевската олимпиада.

Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.