Образование Олимпийци

Български гимназист е втори в света по биология за 2022 година

Български гимназист е втори в света по биология за 2022 година
©MediaBricks.bg

Българският гимназист Петър Жотев постигна страхотен успех, достигайки абсолютното второ място в света на най-престижния турнир по биология тази година. Възпитаникът на СМГ спечели златен медал от Международната олимпиада по биология, която се проведе през това лято в Армения. В MediaBricks.bg ви припомняме неговия успех, който е най-доброто представяне на български ученик в историята на най-силното състезание в света по биология. Постижението му идва след изключително добри резултати през последните години на различни международни състезания по природни науки.

От 10 до 17 юли тази година в Ереван, Армения се проведе най-силният турнир по биология в света – Международната олимпиада. Българският отбор завоюва 4 медала – 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови. Родните ученици премериха знания с повече от 250 състезатели от над 70 държави. Петър спечели златен медал, като неговият резултат е абсолютно втори в света.

Цветно посрещане за златните ни биолози, спечелили 4 медала от Международната олимпиада (снимки)
©MediaBricks.bg

Съгласно утвърдените международни правила олимпиадата включваше два кръга – практически и теоретичен. Всички въпроси по степен на сложност бяха много над изискванията за учебно съдържание, включено в модулите с профилирана подготовка през 11.-12. клас по биология в българските училища. Бяха съпоставими с уменията и знанията на отлични студенти от магистърските програми на биологични дисциплини. Практическите задачи, разделени от организаторите в 4 експеримента, бяха разпределени в лаборатории по дисциплините Биохимия, Биоинформатика, Растителна физиология и Зоология и биосистематика. Задачите бяха изключително трудни и изискващи сериозни знания, умения и прецизност – приготвяне на микроскопски препарати от растителни стъбла, дисекция на риби, определяне на активност на ензими с чертане и анализиране на кинетичните им параметри, както и определяне ефекта на различни вещества върху ензимната активност. Теоретичните тестове въпроси, за чието решаване се изискваха освен знания в различните области на биологията, логическо мислене, математическа точност, бързина, съобразителност, така и утвърдени умения за работа в лабораторни условия. Голяма част от зададените за анализ казуси са публикувани през последните месеци във водещи научни списания и изискват актуална подготовка и умения за работа със съвременни лабораторни методи и техники.

Освен златния медал тази година от Международната олимпиада по биология, Петър спечели златото и миналата година, когато турнирът се проведе онлайн.

Страхотно представяне и 4 медала за българските ученици по биология от Международната олимпиада (видео)
©MediaBricks.bg

В началото на тази година Петър Жотев бе и един от тримата победители в националния конкурс „Млади таланти“ 2022. Това му даде право да участва на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS).

Също през тази година Петър участва на „Панаир на науката и иновациите“ – Innofair 2022, където спечели наградата на Society for In Vitro Biology за получаване на поколение от желания пол.

През 2021 г. той заедно с отбора си спечелиха сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES).

Български ученици спечелиха 2 отборни медала от първата Европейска олимпиада по експериментална наука (видео)

През 2019 г. Петър бе част от втория отбор на България на Международния турнир на младите естествоизпитатели, където за малко се разминаха с медалите.

През май 2019 г. Петър бе част от българския отбор, спечелил сребърни медали от Европейската олимпиада по природни науки (EUSO).

Български отбори завоюваха сребърни и бронзови медали от Европейската олимпиада по природни науки
©MediaBricks.bg