Образование Олимпийци

Български физици спечелиха 2 медала и 2 почетни грамоти от Балканска олимпиада по физика

Български физици спечелиха 2 медала и 2 почетни грамоти от Балканска олимпиада по физика

Български ученици по физика направиха силно представяне и спечелиха 2 медала и 2 почетни грамоти от Балканска олимпиада по физика. Надпреварата се проведе в Албания, където се конкурираха ученици от 14 държави. Родните гимназисти завоюваха един сребърен и един бронзов медал, както и две почетни грамоти за значимо участие, съобщават от Съюза на физиците в България.

Сребърното отличие спечели Юнсин Ху (СМГ), бронзовото е за Стефан Спасов (СМГ). Почетните грамоти заслужиха Лора Лукманова (СМГ) и Рая Шикова (ПМГ Габрово). Техни ръководители са д-р Мая Жекова и д-р Лилия Атанасова.

Състезанието се проведе хибридно, като след 3-годишно прекъсване 9 от 14-те отбора участваха присъствено. Олимпиадата се организира за пета поредна година от Балканския физически съюз с помощта на Албанското физическо дружество и финансовата подкрепа на Европейското физическо дружество.

Подборът на отборите се възлага на съответния Съюз на физиците от страните участници. Българският отбор бе избран въз основа на постижения в национални и международни олимпиади и състезания по физика и други състезания през изминалата година.

Тази година те бяха Албания, Босна и Херцеговина, България, Кипър, Гърция, Черна гора, Северна Македония, Румъния и Сърбия – присъствено, и гостуващите държави Туркменистан, Молдова, Казахстан, Киргизстан и Словения – онлайн.