Наука

Zhurong: Нов роувър на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Zhurong: Нов роувър на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На Марс има нов роувър. В средата на май китайската мисия Tianwen-1 достави марсохода Zhurong на Червената планета. Тъй като на китайски Марс означава „Огнена планета“, името на марсохода Zhurong приблизително означава „Бог на огъня“ в китайската митология.

Zhurong кацна в северната част на Utopia Planitia, което е най-големият известен басейн, образуван от удар на астероид в Слънчевата система, и район, под който вероятно има много подземни ледове.

Zhurong носи със себе си оборудване като проникващ под повърхността радар, който може да открие лед, заровен дори на 100 метра дълбочина.

Zhurong е с размер на автомобил и на тази снимка се намира до своята база за кацане. Изображението е заснето от отдалечена камера, разположена от подвижния ровър. Планираната 90-дневна мисия на Zhurong включва изучаване на геологията, почвата и атмосферата на Марс в района на Utopia Planitia.

Zhurong: Нов роувър на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Zhurong: New Rover on Mars
Image Credit: China National Space Administration

https://apod.nasa.gov/apod/ap210615.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.