Наука

Ганимед, заснет от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ганимед, заснет от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как изглежда най-големият спътник в Слънчевата система? Спътникът на Юпитер – Ганимед е по-голям дори от Меркурий и Плутон, има ледена повърхност, осеяна с ярки млади кратери, покриващи смес от по-стари, по-тъмни, по-кратерирани терени, обвити с канали и хребети.

Причината за набраздения терен остава тема на изследване, като водещата хипотеза е свързана с преместването на ледените плочи. Смята се, че Ганимед има океански слой, който съдържа повече вода от Земята – и там е възможно да възникне живот.

Подобно на Луната, Ганимед показва една и съща своя страна към своята планета, в този случай Юпитер. Представеното изображение е заснето миналата седмица от роботизираната космическа сонда Juno на НАСА, когато тя е преминала само на около 1000 километра над огромния спътник. Близкото преминаване намали орбиталния период на Juno около Юпитер от 53 на 43 дни. Juno продължава да изучава силната гравитация на гигантската планета, необичайното магнитно поле и сложните облачни структури.

Ганимед, заснет от Juno (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ganymede from Juno
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Processing & License: Kevin M. Gill;

https://apod.nasa.gov/apod/ap210614.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.