Наука

Хеликоптерът Ingenuity на марсиански ден 39 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хеликоптерът Ingenuity на марсиански ден 39 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Марсианският хеликоптер Ingenuity заедно с четирите си крака за кацане, е заснет на 39-ия марсиански ден (30 март), висящ под корема на роувъра Perseverance.

Тази снимка, направена почти от нивото на повърхността, е сглобена  мозайка от изображения от камерата WATSON на роботизираната ръка SHERLOC. Близо до центъра на кадъра експерименталният хеликоптер виси само на сантиметри от повърхността на Марс.

Следи от Perseverance се простират зад колелата на роувъра, а ръбът на кратерът Jezero се вижда на разстояние около 2 километра в далечината. Ingenuity тежи 1.8 килограма на Земята. Това отговаря на тегло от 0.68 килограма на Марс. С перки с размах 1.2 метра хеликоптерът ще се опита да изпълни първият полет на летателен апарат на друга планета в рядката марсианска атмосфера, с плътност 1% от плътността на земната. Това ще се случи не по-рано от марсиански ден 48 (8 април).

Хеликоптерът Ingenuity на марсиански ден 39 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ingenuity on Sol 39
Image Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS

https://apod.nasa.gov/apod/ap210403.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!