Наука

Кацане на Марс: Седем страшни минути (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кацане на Марс: Седем страшни минути (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

От четвъртък вероятно ще има нов робот – изследовател на Марс. Или може би новa купчина боклук. Всичко зависи от това дали всичко ще бъде наред в минутите след пристигането на мисията Mars 2020 на нейната нова планета – дом и при опитите за спускане на роувъра Perseverance към повърхността. Това със сигурност е най-сложното кацане на Червената планета до момента. По време на няколкото последователни прецизни събития ще бъдат използвани: топлинен щит, парашут, няколко маневри с ракетни двигатели и необикновеното автоматичното устройство, наречено Небесен кран (Sky crane).

Седемте фатални минути от четвъртък наподобяват тези от кацането на роувъра Curiosity на Марс през 2012, както се вижда във видеото. При успех, роувърът Perseverance, който има размер на кола, ще се установи на повърхността на Марс и скоро ще започне да изучава кратера Jezero, за да проучи дали този наглед пуст свят е бил или би могъл да бъде обитаем – в миналото, настоящето или бъдещето. Въпреки че много новинарски канали ще отразяват събитието, добър начин да проследите поредицата събития, свързани с кацането, е на канала на НАСА.

Landing on Mars: Seven Minutes of Terror
Video Credit: NASA, JPL

https://apod.nasa.gov/apod/ap210215.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!