EnteR Наука

32 години без Айзък Азимов. Статия от 1984 г. за роботите, компютрите и Космоса през 2019-а

Айзък Азимов за роботите, компютрите и Космоса през 2019 година

Преди 32 години – на 6 април 1992 г. си отива Айзък Азимов. Роден на 2 януари 1920-а, той става един от най-големите майстори в жанра научна фантастика и е считан за един от „големите трима“ писатели-фантасти на времето си. Днес ви припомняме една страхотна негова статия издадена в навечерието на 1984 година, в която Азимов дава своята прогноза за това как ще изглежда света през 2019 година.

Поканата за написването на статията е на канадското издание The Star през 1983 година, които се обръщат към Азимов да даде прогнозата си за 2019-а. Идеята на вестника идва от романа „1984“ на Джордж Оруел, който е публикуван 35 години по-рано – през 1949-а. Така точно в навечерието на 1984-а, на 31 декември 1983, излиза статията на Азимов със заглавие „Новият свят на Азимов“ за това какъв ще бъде светът през 2019-а.

1. Ядрена война. 2. Компютъризация 3. Използване на Космоса

Азимов започва статията си с уговорката, че ако има ядрена война между САЩ и СССР, няма никакъв смисъл да се говори за бъдещето през 2019 година, защото твърде малко хора ще оцелеят и единствено може да се опише само глобалната мизерия, която ще настъпи по света.

За това Азимов приема, че до 2019-а няма да се случи ядрена война между двете велики сили.

Първото нещо, на което той набляга е, че до 2019-а компютъризацията ще продължи с пълна сила. Компютрите през 80-те вече са част от индустрията и се очаква в бъдеще да влязат и в домовете на хората.

Ще се създаде и мобилен компютърен обект или робот, който след едно – две индустриални поколения ще проникне и в домовете. Разбира се, срещу компютрите ще има и съпротива, но тя няма да попречи на бързото им навлизане в живота на хората. Държавите, които изостават в световната промяна ще страдат и ще искат все по-бързо да се компютъризират, както сега искат да се въоръжават.

Работните навици за пореден път ще трябва да се променят. Преди индустриалната революция, по-голямата част от човешкото население се е занимавало със земеделие. С навлизането на компютрите, хората отново ще изпитат трудности и промяната ще е болезнена.

Компютърицазията няма да означава намаляване на работните места като цяло. Технологичният прогрес и преди е създал повече работни места от колкото е унищожил. Разбира се, новите професии няма да са същите.

Изчезващите работни места ще бъдат тези на конвейерни и поточни линии, на чиновници, които са достатъчно прости и достатъчно повтаряеми, че машините ще могат да ги вършат.

Азимов предрича, че през 2019-а новите работни места ще са свързани именно с дизайна, производството, инсталирането и поддържането на компютри и роботи. И разбирането на възможностите на „интелигентните“ машини.

Това означава, че трябва промяна на образователната система и бъдещото поколение трябва да бъде „компютърно грамотно“ и да се научи да се справя във „високо технологичен“ свят.

Относно космическите изследвания Азимов предрича, че през 2019-а вече ще бъдем в Космоса, не просто на разходка, а за да останем.

Той смята, че човечеството ще се върне на Луната, но не просто да събира камъни от повърхността, но и за да добива полезни изкопаеми. Това няма да е постигнато само от Америка, а ще бъде част от международна мисия. Целта е да се направят бази на Луната и с извлечените материали да се постои станция около Земята.

Тази структура ще събира слънчева енергия, ще я конвертира в микровълни и ще се изпраща на Земята. Така ще дойде времето повечето енергия на планетата да се добива от Слънцето. Това ще е възможно само ако държавите са в мирни отношения и работят заедно. Иначе няма как да се постигнат подобни цели.

Азимов прави и още по-смело предположение. До 2019-а вече ще се работи по създаването на специални фабрики и предприятия, които ще работят в орбита около Земята. В тях ще се произвеждат неща, които е невъзможно да се направят тук. Идеята му е, че ще използват предимствата на Космоса –  нулевата гравитация, ниските температури и радиацията.

Относно боклука, в бъдеще, той смята, че ще бъде изпращан зад астероидния пояс на Слънчевата система с помощта на слънчевия вятър.

В заключение Айзък Азимов пише, че въпреки, че през 2019-а ще има огромна промяна спрямо 1984-а, това ще е само барометър на още по-велики и големи промени, които ще настъпят в годините след това…

Оригиналната статия може да намерите тук.