Образование Технологии

Приложението за безплатни разговори с 0700 има нова версия за iOS, направена доброволно от студент по информатика

Приложението за безплатни разговори с 0700 има нова версия за iOS, направена доброволно от студент по информатика

От няколко седмици българското мобилно приложение за безплатни разговори с телефони, започващи с 0700, се сдоби с нова версия за iOS. Тя е разработена доброволно от Димитър Стоянов – студент във Факултета по математика и информатика към СУ. Самото приложение помага изключително много за избягването на високи сметки за телефон, понеже номерата с код 0700 не са покрити от безплатните минути в абонаментните планове. Автор на идеята и приложението е софтуерният специалист Пламен Тенев и за две години услугата е помогнала на 40 000 потребители да осъществят над 200 000 обаждания.

Пламен разбира, че зад всеки платен номер с код 0700 има нормален номер с код 088, 087, 089 или 02 (за София), който е включен в безплатните минути на потребителите. За това, когато ви се налага да звъните на държавни институции, банки, ЕРП-та, куриерски фирми, онлайн търговци, вериги за хранене, телекоми, превозвачи, медицински институции, комунални услуги, сервизи и много други, които имат телефон започващ с 0700, първо проверете в приложението „0700 – безплатните номера“, за да си спестите между 0,30 до 1,20 лева на минута.

Това е първото обновление след първоначалното пускане на приложението за платформата на Apple през 2018 г. Димитър Стоянов споделя пред MediaBricks.bg, че през времето, което е отделил за разработка, е придобил множество нови знания и умения. Освен от техническа гледна точка, на Димитър му се е налагало да общува и пряко с потребители и да прави промени в движение на база техните препоръки.

Разработчиците благодарят и на потребителите, помогнали с тестването на новата версия: „Специални благодарности на Емил Атанасов, Христина Петкова, Георги Димов, Георги Георгиев, Милен Райнов, Явор Ташев, Атанас Иванов, Кристиан Кръстев, Александър Гаров, Джон Календжиев, Николай Георгиев и Красимир Господинов. Огромни благодарности и на Калин Лозев, който успя да открие подъл бъг, който бяхме пропуснали“. В знак на благодарност, потребителите, тествали новата версия, са получили ваучер за премахване на рекламите.

Димитър Стоянов бил препоръчан да се присъедини към проекта от негов преподавател – Емил Атанасов. Ето какво споделя пред MediaBricks.bg:

“Радвам се, че ще имаме нова версия, на която ще могат да се радват повече потребители. Аз лично използвам приложението, когато трябва да звъня на 0700 номера. Препоръчвам го и на приятели. Браво на Митко, който за много кратък период от време успя да навлезе в проекта и да направи необходимите промени. За мен наученото от този проект е, че когато се съберат мотивирани хора на едно място – нещата се получват с лекота, независимо трудностите. Имахме идея, събрахме хора с опит и мотивация и сега имаме работещ продукт! Основната заслуга отива при Митко, който показа как наученото в университета и в работата влиза ударно в практиката!”

След много усилия от страна на Димитър Стоянов потребителите ще намерят изцяло нов дизайн, зад който стои пренаписано приложение с нови функционалности като добавяне на номер любим, възможности за работа без интернет връзка, допълнителни детайли към всеки контакт и множество други подобрения.

Приложението за безплатни разговори с 0700 има нова версия за iOS, направена доброволно от студент по информатика

Маркирането на контакт като любим дава възможност на всеки потребител скоростен достъп до контактите, които са му нужни. В ежедневието ни се налага да звъним на доставчика ни на интернет, куриерски фирми и банки. На юристите от друга страна им се налага да звънят на търговския регистър, а на счетоводителите – на НАП.

За да изтеглите мобилното приложение за Android (цъкнете тук), приложението за iOS (изтеглете от тук), а наравно с тях работи и интернет страница http://0700bezplatnite.com/, където се съдържат всички известни номера скрити зад 0700.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!