Нов български успех! 6 медала за шестимата ни гимназисти от Международната олимпиада по математика
Олимпийци

Нов български успех! 6 медала за шестимата ни гимназисти от Международната олимпиада по математика

Българските гимназисти спечелиха 6 медала от най-силното състезание по математика в света за годината. Отличното представяне на родните ученици им заслужи 5 сребърни и 1 бронзов медал. Подмладения отбор на България бе в изключително тежка конкуренция на 621 ученици от 112 страни на 60-ата Международна олимпиада по математика (IMO 2019), която се проведе в Бат, Великобритания.

Сребърните медали спечелиха Евгени Кайряков, Иво Петров, Борислав Кирилов, До Виет Кьонг, Кристиан Минчев, а бронзът грабна Кристиян Василев. Ръководители на отбора са доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН), д-р Стоян Боев (НБУ) и проф. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН).

Среброто на Иво Петров (11 клас, СМГ) идва след истински подвиг – като седмица по-рано той спечели сребърен медал и от най-силното състезание по физика – Международната олимпиада по физика в Израел. Така в рамките на две седмици Иво печели два сребърни медала от международни олимпиади.

Евгени, Иво и Къонг са ученици на СМГ с учители Илиана Цветкова и Ваня Данова. Борислав и Кристиян са ученици на ПЧМГ с учители Ирина Шаркова и Таня Стоева. Кристиан е ученик на ППМГ Бургас с учител Гергана Николова.

В най-престижното за годината състезание по математика се решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни (16-17 юли) – общо 6 задачи.

Шестима български ученици участват на най-силното състезание по математика за годината
IMO 2019