На 9 юни науката ще завладее София с осмото издание на форума на Ratio
Наука

На 9 юни науката ще завладее София с осмото издание на форума Ratio

Невероятен 9 юни се задава за всички фенове на науката. Ударна доза знание ще напълни Sofia Event Center по време на осмото издание на форума Ratio. На популярен език лекторите могат да разкажат много интересни неща, които си заслужава да чуе всеки фен на науката. Те са професионалисти от различни сфери и идват специално за форума Ratio 2018.

В сайта на форума обявиха имената и темите на първите лектори, които ще видим на 9 юни:

Стивън Ле Комбер е преподавател в Queen Mary University of London.

Изследванията на Стивън върху математиката на пространствените модели се простира от фракталите в дупките на африкански слепи кучета до епидемиологията. Той е един от създателите на географското профилиране – статистическа техника използвана първо в криминологията като начин да се приоритизира разследването на серийни убийства.

Стивън активно популяризира науката – водил е презентации на британския фестивал в Челтнъм и на Internet Festival в Пиза, участвал е в предавания на BBC, а изследванията му са отразени от множество световни медии.

Тема: Математика, мъртъвци и малария

В презентация включваща математика, Джак Изкормвача и акули, Стивън ще обясни как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy и да анализира дело на Гестапо от 40-те години. Той ще разкаже и как моделът може да се прилага за контролиране на заразни болести като малария.

Географското профилиране (ГП) е статистическа техника, използвана първоначално в криминологията, за да се приоритизират големи списъци със заподозрени лица при разследване на серийни убийства. ГП използва локацията на местопрестъпленията, за да открие „изходната точка“ на убиеца (обикновено неговия дом или място на работа).

Успехът на ГП в криминологията води до прилагане на техниката в други области. В биологията този модел позволява да се открият локации на гнезда и леговища на животни, като се изследва къде те събират храна. В епидемиологията с географско профилиране може да бъде открит първоизточникът на зараза като се анализират адресите на заразени лица. Още приложения ще чуем по време на лекцията.

Д-р Маги Лю работи в Европейския център за космическа астрономия (European Space Astronomy Centre) в Мадрид. Като астрофизик, тя изследва галактическите купове. Това са космическите гиганти на нашата Вселена, а 70% от тяхната маса идва от тъмна материя. Това ги прави идеални обекти за изследване на тъмната вселена и космологията.

Д-р Лю работи към екипа на мисията Евклид на ЕКА, подготвяйки нейното стартиране през 2021 година.

Тема: Тъмната Вселена през очите на Евклид

През последния век, учените се опитват да разгадаят липсващите части на Вселената. Барионите – частиците, които можем да видим, докоснем и с които взаимодействаме, съставляват само 5% от Вселената. Останалата част от нея е “тъмна”. Тъмната енергия води до ускорено разширяване на Вселената, а присъствието на тъмна материя позволява на звездите в галактиките и галактиките в галактичните купове да се движат много по-бързо отколкото очакваме.

Същността на тъмната Вселена все още не ни е позната, но мисията Евклид на Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява да промени това. Евклид ще измерва формите и разстоянията между милиарди галактики из цялото небе, за да разкрие знаците на тези тъмни феномени. Предизвикателството е много голямо, затова в тази презентация ще обсъдим как можем да построим видим телескоп, който да вижда невидимите части на Вселената.

Д-р Холм Геро Хюммлер е завършил университета Гьоте във Франкфурт. Докато работи по дипломната си работа по ядрена физика, прекарва няколко месеца в ЦЕРН. Прави своята докторантура в Института Макс Планк към Мюнхенския Технически Университет.

Холм Хюммлер е активен участник в немското скептично общество и организацията GWUP още от 90-те години. Няколко години е част от редакционния екип на списание Skeptiker. След това започва да разследва различни твърдения, свързани с псевдо-физика, бизнес езотерика, модерни конспиративни теории и свръхестествени твърдения от света на бойните изкуства.

Холм Хюммлер публикува своята първа книга, Relativer Quantenquark, през април 2017. Тя се фокусира върху псевдо-физични твърдения в езотериката и алтернативната медицина и междувременно обяснява теорията на относителността и квантовата механика. По същото време, Хюммлер създава и блога quantenquark.com, за да адресира нови развития по темата, които не са намерили място в книгата.

Тема: Относителни квантови глупости: Как псевдо-физиката печели от погрешна комуникация на науката

Квантовото лечение се смята за форма на духовно лечение, но квантовите лечители твърдят, че практикуват физика. Дийпак Чопра обяснява квантовото лечение с нелогични физични ефекти от “квантовото механично тяло”. Алтернативни мениджмънт консултанти предлагат бизнес съвети базирани на квантова механика и нулева енергия.

Използването на Айнщайн, Хайзенберг и Бор предпазва тези “специалисти” от повечето критици. Често шарлатани, конспиратори и лечители цитират доказани учени или прес съобщения от известни институти – а те звучат впечатляващо сходни със собствените им твърдения. Поради това много хора остават с впечатлението, че модерната физика може да се използва за доказване на безкраен списък от свръхестествени твърдения.

За жалост, това усещане се потвърждава и дори отчасти се дължи на добронамерени комуникатори на науката и специалисти по научна комуникация. Какво могат – и трябва – да направят учените и комуникаторите на науката, за да ограничат тази мистификация на физиката и процъфтяването на квантовата езотерика?

За още информация и билети за Ratio 2018 ТУК.