Технологии

Над 61 000 българи ползват приложението за безплатни разговори към номера с 0700

Приложението за безплатни разговори с 0700 има нова версия за iOS, направена доброволно от студент по информатика

За малко над 2 години приложението, което позволява да се провеждат безплатни разговори към номера с 0700, вече има 61 841 потребители. „0700 – безплатните номера“ има версии за Android и iOS, както и сайт със същата функционалност. Новите данни бяха предоставени на MediaBricks.bg от автора на полезното приложение – софтуерният специалист Пламен Тенев. Зад всеки платен номер с код 0700 има нормален номер с код 088, 087, 089 или 02 (за София), който е включен в безплатните минути на мобилните оператори. За това първо проверете в приложението, за да си спестите между 0,30 до 1,20 лева на минута следващия път, когато ви се налага да звъните на държавни институции, банки, ЕРП-та, куриерски фирми, онлайн търговци, вериги за хранене, телекоми, превозвачи, медицински институции, комунални услуги, сервизи и много други, които имат телефон, започващ с 0700.

Мобилното приложение съдържа всички известни номера скрити зад 0700. От началото на 2018 година статистиката показва, че потребителите най-често са търсили електропреносните дружества, куриерските фирми, НАП и банкови институции. В момента средно на месец използващите приложението набират над 10 000 номера. Това прави по над 330 обаждания на ден без да се плаща допълнително.

Най-много потребители приложението има с платформата Android, където е свалено от над 40 000 пъти, сайтът е посетен от над 18 000 души, а на трето място се нареждат ползващите iOS устройство – близо 4 000.

Именно версията за iOS беше напълно обновена в началото на тази година. Тя бе разработена доброволно от Димитър Стоянов – студент във Факултета по математика и информатика към СУ. Това е първото обновление след първоначалното пускане на приложението за платформата на Apple през 2018 г. Димитър Стоянов споделя пред MediaBricks.bg, че през времето, което е отделил за разработка, е придобил множество нови знания и умения. В обновеното приложение бяха представени функционалности като маркиране на номер като любим за по-бърз достъп, детайлно меню с допълнителни възможности за контакт по имейл и други. Новият дизайн беше високо оценен от потребителите, като някои от тях коментираха, че изглежда в пъти по-добре от Android версията.

В момента авторът на безплатното приложение Пламен Тенев сподели, че Apple имат такса от 99$ на година за разработчици. Това е единствената такса, която услугата изпитва затруднения да покрие сама. Останалите такси за сървъри биват покрити успешно. Можете да намерите начини, по които да ги подкрепите ТУК.

Малко след това екипът на https://perfektniatpodarak.bg/ се свърза с Пламен и обявяват, че ще покрият остатъчната сума, която не е събрана в края на кампанията – 29 май. Пламен сподели, че „в мотивите им нямаше капка корист и решиха да ни пишат лично съобщение, защото не искаха да изглежда, все едно търсят ползи. Няма как да не поощрим подобни намерения и искаме да им изкажем огромните благодарности за това.“

За да изтеглите мобилното приложение за Android (цъкнете тук), приложението за iOS (изтеглете от тук), а наравно с тях работи и интернет страница http://0700bezplatnite.com/, където се съдържат всички известни номера скрити зад 0700.