Малък астероид удари Земята и озари небето над Африка [видео]
Наука

Малък астероид удари Земята и озари небето над Африка [видео]

На 2 юни малък астероид зрелищно (и безопасно) навлезе в земната атмосфера. Той озари нощното небе над Африка и бе записан от камера на ферма в ЮАР. Обектът на име 2018 LA е открит няколко часа преди сблъсъка от учените в НАСА, съобщават от Американската агенция.

Астрономите от Catalina Sky Survey в Аризона първи са забелязали малкия астероид в неделя сутринта. След като е направено по-детайлно наблюдение на обекта е установено, че курсът му е към сблъсък със Земята до няколко часа. Учените изчислили, че размерите му са около 2 метра и е достатъчно малък, за да изгори напълно при навлизането в атмосферата ни.

Малък астероид удари Земята и озари небето над Африка [видео]

2018 LA удря Земята с огромната скорост от 61 155 км/ч., което означава, че изминава по 17 километра за една секунда. Астероидът навлиза в атмосферата малко преди 1 часа след полунощ над територията на Ботсуана. Сблъсъкът е заснет от охранителна камера на ферма в ЮАР и показва зрелищното му разпадане в атмосферата.

Обектът е забелязан на разстояние колкото е до Луната – около 380 000 километра. Той е в пъти по-малък от астероидите, които учените се опитват да засекат и да предупредят. Но въпреки малките си размери астрономите са доволни, че са го хванали, защото това е положителна крачка към откриването на реално опасни обекти летящи към Земята.

Това е едва третият път, когато учените засичат обект толкова близо до нас, чиято траектория е към сблъсък с планетата. През 2008-а е открит 2008 TC3, който е бил 4 метра в диаметър. Астероидът е засечен 19 часа преди удара. На 1 януари е видян 2014 AA само наоколо часа преди сблъсъка.

В следващото видео може да разберете как астрономите на НАСА откриват нови астероиди: