Наука

Катедра „Астрономия“ и Пенчо Маркишки представят безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2019-а

Катедра „Астрономия“ и Пенчо Маркишки представят безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2019-а

Може и да няма безплатен обяд, но безплатна книга за феновете на астрономията има. Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ и астрофизикът Пенчо Маркишки представят един прекрасен подарък за всеки любител на звездното небе. Дигиталното издание на „Гид на любителя астроном“ за 2019 г. се разпространява безплатно чрез линк за сваляне в PDF формат ТУК. Този четвъртък (14 март) от 19:30 ч. в редовния Кръжок по астрономия ще има представяне на книгата от нейния автор. Пенчо Маркишки ще бъде в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, където ще разкаже повече книгата.

„Гид на любителя астроном“ за 2019 г., отпечатан от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България. Авторът Пенчо Маркишки е познат с постиженията си в оптиката, астрономията и астрофотографията. Той е автор на множество статии в редица национални и чужди научнопопулярни издания. Пенчо Маркишки работи като оптик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и в катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Книгата съдържа и авторски статии, посветени на различни теми от астрономията и астрофотографията. Целта е информацията да бъде полезна за широк кръг читатели, проявяващи интерес към астрономията, и за любителите астрономи при планирането на техните наблюдения.  Сред разглежданите в „Гид на любителя астроном“ за 2019 г. теми са:

  • Какво не знаем за ежегодни астрономически явления?
  • Какви по-интересни явления ще ни предложи звездното небе през 2019 г.?
  • Какво са метеорните потоци и кои ще са най-интересните през тази година?
  • Какво можете да постигнете с красивото хоби на астроном-любител?
  • Идеи и особености при фотографиране на пълни лунни затъмнения

В книгата ще намерите информация и за част от актуалните научни проекти, по които работят учените от катедра „Астрономия“ към ФзФ на СУ в партньорство с колеги от България и света.

Можете да изтеглите книгата „Гид на любителя астроном 2019“ напълно безплатно оттук: http://astro.phys.uni-sofia.bg/astroevents/astro-events_files/KatedraAstronomia_PechoMarkishki_AstronomyGuide2019_ebook.pdf

Катедра „Астрономия“ и Пенчо Маркишки представят безплатната книга „Гид на любителя астроном“ за 2019-а

Изданието е финансирано със средства съгласно договор Д01-157/28.08.2018 г. с Министерство на образованието и науката за проект за „Регионален астрономически център за изследвания и образование (РАЦИО)“, част от Национална пътна карта за научна инфраструктура (2017-2023 г.). Подкрепа в разработката на част от текстовете е оказана съгласно договор Д01-153/28.08.2018 г. с МОН и договор ДН18-10/2017 г. с Фонд „Научни изследвания“.