Олимпийци

Един златен, два сребърни и два бронзови медала за България от Европейската олимпиада по физика

1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала за България от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Нов страхотен успех за българските ученици в международна надпревара. Нашите гимназисти спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала от Европейската олимпиада по физика (EuPhO). Така всичките ни 5 участника си тръгват от Москва с отличие. Златният ни медалист е Георги Александров (СМГ, 11 клас), със сребро се окичиха Стефан Иванов (ППМГ ‘”Никола Обрешков”, 11 клас, гр. Бургас) и Таквор Баронян – (Darbi College, 12 клас, гр. София), а бронзовите медали спечелиха Иво Петров (СМГ, 10 клас) и Руско Русков (ПГПАЕ, 12 клас, гр. Бургас). Техен ръководител в Москва бе Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала за България от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Екипът на MediaBricks.bg посрещна медалистите ни Георги, Стефан, Таквор, Иво и Руско тази нощ на летище София. Уморените и щастливи шампиони споделиха, че са изключително доволни от представянето си. За разлика от Международната олимпиада, задачите на Европейската са били по-кратки като условие и оставят повече ученикът да мисли и да решава. Техният ръководител Нено Тодоров радостно обобщи, че в този формат състезанието се провежда за втори път и нашите състезатели са подобрили представянето си спрямо миналата година. Завоюваните медали в конкуренция с още 115 участника от 23 държави е поредният голям успех за учениците ни.

Ето ги и медалистите:

Георги Александров – СМГ, 11 клас – златен медал

Георги Александров - СМГ, 11 клас - златен медал
©MediaBricks.bg

Таквор Баронян – Darbi College, 12 клас, гр. София – сребърен медал

Таквор Баронян - Darbi College, 12 клас, гр. София - сребърен медал
©MediaBricks.bg

Стефан Иванов – ППМГ ‘”Никола Обрешков”, 11 клас, гр. Бургас – сребърен медал

Стефан Иванов - ППМГ '"Никола Обрешков", 11 клас, гр. Бургас - сребърен медал
©MediaBricks.bg

Иво Петров – СМГ, 10 клас – бронзов медал

Иво Петров - СМГ, 10 клас - бронзов медал
©MediaBricks.bg

Руско Русков – ПГПАЕ, 12 клас,  гр. Бургас – бронзов медал

Руско Русков - ПГПАЕ, 12 клас,  гр. Бургас - бронзов медал
©MediaBricks.bg

И техният ръководител Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
©MediaBricks.bg

Европейската олимпиада по физика е състезание за гимназисти. То се провежда в допълнение към Международната олимпиада по физика, започнала през 1967 г. Тази година беше второто издание на EuPhO, която се проведе в Москва. Участваха състезатели от 23 държави, като всяка страна изпраща по 5 ученика. Така нашите 5 участника се състезаваха в конкуренция с гимназисти  от Азербайджан, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, Хърватия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Италия, Казахстан, Латвия, Македония, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария, Таджикистан и Турция. Концепцията за EuPhO е подобна на реалните изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и много пространство за творчески решения.

За успеха на българските ученици поздравления заслужават и преподавателите, които са подготвяли медалистите ни: Георги Стойчев (ППМГ Бургас), Илиян Петров и Стоян Бахчеванов (СМГ), Венета Манева (ПГПАЕ, Бургас). Не на последно място трябва да отбележим и приноса на Теодосий Теодосиев и Никола Каравасилев, в чиито школи някои от медалистите ни са се подготвяли.