Наука Образование

Д-р Иван Лютаков, „Предприемач в науката“: Надявам се инвестициите в науката да заприличат на тези във футбола

Фондация Карол Знание прави второ издание на програмата Предприемачи в науката с награда от 30 000 лева

„Проблемът на повечето научни разработки е, че те често са с висока научна стойност за учените, но не винаги толкова насочени към пациента или често не са добре позиционирани в пазарния сегмент. Трябва повече учени да присъстват в програми като „Предприемачи в науката“, за да могат да преоткрият своята пазарна ниша.“ Това споделя победителят в конкурса „Предприемач в науката“ 2019 на фондация „Карол Знание“ – д-р Иван Лютаков. Тази есен той се присъединява към страхотната селекция от лектори от Швейцария, Бостън, Лондон и Милано. Те ще предадат своя опит в новото издание на безплатното обучение „Предприемачи в науката“ с конкурс за 30 000 лева. То е практически ориентирано, като е насочено към докторанти последна година и учени, защитили докторска степен през последните пет години в областите: инженерни науки, нови материали и нови технологии. Обучението започва на 23 септември изцяло онлайн, а крайният срок за кандидатстване е 31 август.

Д-р Иван Лютаков е първият носител на наградата „Предприемач в науката“, тогава все още докторант в Медицински университет-София. Неговият проект е за електронно иновативно хапче за неинвазивни изследвания. Лекар-асистент към Катедра по Гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Фондация Карол Знание официално връчи докторантска стипендия и наградата Предприемач в науката
©MediaBricks.bg

Със средствата от наградата в размер на 30 000 лв. създаде и тества прототип на капсулата. Два месеца през лятото на миналата година беше на специализация във болница “Ospedali di Cona”, Феррара в Италия, където освен по докторантурата си, работи и по бизнес идеята. Успя да привлече като консултант професор Роберто ди Джорджо – уважаван учен, с голям опит на европейско ниво в областта на заболяванията на тънките черва и микробиотата. Заедно публикуваха научна статия за методи на диагностика за малабсорбция на жлъчни киселини – тема, свързана с дисертацията и бъдещия стартъп. Във Феррара успява до обогати знанията си и за “капсулната ендоскопия“ благодарение на д-р Надя Фузети, която има български корени.

След като се връща у нас, продължава работата по миниатюризиране на капсулата, разговори с ветеринари за тестове с животни, оптимизация на батерията и голямата цел – следващ кръг на финансиране. Преди седмици стана ясно, че е успял в това и ще бъде един от проектите, подкрепени от Innovation Starter Accelerator в Кохорта 2.

Какво се случи след като грабна наградата и започна работа по капсулата? Отстрани изглежда сякаш вървиш по учебник – отмяташ всяка поставена цел и минаваш на следващата.

Пътят изглежда лесен и отъпкан, но не е така. Наложи се да правим промени по дизайна на капсулата, както и още тестове. Бяхме си заложили доста по-кратки срокове, но за жалост се проточиха нещата и след това дойде COVID-19. Все пак карантината ни даде възможност да поработим по бизнес планирането, финансовото планиране и нашия pitch deck пред инвеститорите. По време на изолацията нямаше много раздвижване от тяхна страна, но след това отне доста време в кандидатстване към фондовете, след това срещи, разговори, опознаване, представяне на идеята и после пак разговори. Търсенето на финансиране е дълъг процес и изисква да се вслушваш в това, което ти казва отсрещната страна.

©MediaBricks.bg

Стигнахте ли до тестовете с животни?

В момента само имаме разписан план и финансов отчет как ще протекат. Не сме ги започнали още. Тестовете с прасета са част от първия етап на следващата фаза. Тепърва предстоят.

Всъщност, най-важната задача беше да намериш финансиране за следващата фаза?

Да, това е фокусът. До Innovation Starter Accelerator стигнах чрез един от лекторите на Предприемачи в науката – Леона Асланова. Тя направи много впечатляваща презентация по време на втория сезон на програмата. Тогава реших, че ще кандидатстваме, изпратихме своя pitch deck, проведохме серия от срещи, демонстрирахме своя прототип пред фонд мениджърите и сега сме във фаза на подписване на дружествен договор и започване на работа по проекта.

Кой етап досега беше най-труден?

Не мисля, че има лесен етап 🙂 Всеки етап има своите трудности. Ако трябва да ги степенувам, най-трудно е да си подготвиш добре бизнес плана за следващите години и разговорите с инвеститорите. Това изисква много обмисляне, корекции, разговори и пак корекции.

Кои ключови знания и умения, получени по време на програмата, ти помогнаха?

Те бяха изключително много, като най-важното беше правилото на “петте P”,  The 5 P’s: Proper Planning Prevents Poor Performance! Това може би е основата на всеки успешен проект.

Много работа, много подготовка и постоянно усъвършенстване на първоначалния план. Много ценни начални умения и съвети получихме от основателя на фондация Карол Знание, г-н Каролев, по отношение на това какво представлява корпоративно изграждане, корпоративна стратегия и как да се създава работеща компания. Друг ценен момент е този микс между науката и предприемачеството, мисля, че това е единствената програма до сега в България.

След този опит, който имаш досега, сигурно можеш да отговориш на скептиците, че у нас няма кой да финансира иновативни продукти, базирани на научни разработки?

Абсолютно има кой да финансира научни разработки. Дори в момента има няколко фонда, които разполагат със средства и инвеститори винаги ще се намерят, ако продуктът е иновативен, решава реален проблем, има пазарна ниша и най-вече има потенциал за растеж. Проблемът на повечето научни разработки е, че те често са с висока научна стойност за учените, но не винаги толкова насочени към пациента или често не са добре позиционирани в пазарния сегмент.

Трябва повече учени да присъстват в програми като Предприемачи в науката, за да могат да преоткрият своята пазарна ниша.

COVID-ситуацията как ще се отрази на работата ти от тук нататък?

За нас това беше повече време да си поработим по планирането, подобряване на pitch deck-a, систематизиране на документите и преценка към кои инвеститори да се насочим. Не мисля, че ще ни пречи COVID-19, дори смятам, че повече внимание се обърна на медицината. Ако се възползваме от ситуацията, може и да играе в наша полза, както и фактът, че вируса се открива не малко пъти във „фекални проби“ от пациентите. И за това сме мислили, но има още много работа преди това.

Като лекар и учен, смяташ ли, че обществото разбра какво му се случи и ще се случва?

Да. Мисля, че обществото си даде равносметка, кои са важните неща в живота и без кои неща не можем. Дори се надявам да се обърне повече внимание на науката и медицината, защото моите уважения към Кристияно Роналдо и Лео Меси, те са страхотни футболисти, но по време на карантина можем и без футбол. Надявам се инвестициите в науката да заприличат на тези във футбола.

Като лектор в Предприемачи в науката как ще провокираш участниците?

– Да помислят, кое е това нещо, което всички техни приятели мислят, че е лудост, а те самите са убедени, че могат да го направят? Ако го открият, няма нужда да ги провокирам 🙂

Кое е най-важното, което искаш да научат от теб?

– Да открият в какво са добри, кои са силните им умения и след това да намерят своето хоби (това което обичат да правят), да ги съчетаят и обединят нещата, за да го превърнат в своя работа/проект/мечта.

Интервюто е направено от фондация Карол Знание.