Олимпийци

Два медала за българските ученици по химия от онлайн изданието на Менделеевската олимпиада

Два медала за българските ученици по химия от онлайн изданието на Менделеевската олимпиада

Два медала за България спечелиха едни от най-добрите ни гимназисти по химия от Международната Менделеевска олимпиада, която тази година се проведе онлайн. Българите завоюваха 2 сребърни отличия в конкуренция с над 100 участници от 27 държави в престижния турнир по химия.

Медали спечелиха Дамян Францов (СМГ) и Павел Николов (МГ Пловдив), като малко не достигна другите ни двама състезатели в отбора Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ) да вземат бронз. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

Тази година Международната Менделеевска олимпиада химия се проведе онлайн, като учениците решаваха задачи два дни (14 и 15 юли) по 5 часа на ден.

Предвижда се през 2021 г. Международна Менделеевска олимпиада  да се проведе в нормален режим, а домакин ще бъде Будапеща.

С общо 6 медала се завърнаха българските химици и математици от международните състезания в Русия (снимки)
©MediaBricks.bg

Миналата година химиците ни завоюваха 1 златен и 2 сребърни медала и диплома от надпреварата. Като това бе първият златен медал за България.

Състезанието се провежда от 1992 г. Първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.