Наука Образование Олимпийци

Ученички от НПМГ спечелиха награда на престижното световно състезание за иновации Conrad Challenge

Ученички от НПМГ спечелиха награда на престижното световно състезание за иновации Conrad Challenge

Трите възпитанички на Националната природо-математическа гимназия Мария Методиева (11 клас), Мила Гетова (11 клас) и Рая Памукова (11 клас) участваха във финала на едно от най-престижните световни състезания за иновации Conrad Challenge, който се проведе в Хюстън, Тексас. Техният проект FIXON е дрон за предвиждане и предотвратяване на пожари. С него те успяха да спечелят наградата Power Pitch Award в категория „Енергия и околна среда“. Българските момичета бяха единственият отбор от Европа, който достигна до финалната част на това състезание.

Наградата бе връчена на българския отбор лично от Нанси Конрад, водещ лидер в STEM образованието, председател и основател на форума и съпруга на неговия патрон – покойния астронавт Чарлс “Пийт” Конрад, който по време на мисията “Аполо 12” става третият човек, стъпил на Луната.

Conrad Challenge е годишна световна надпревара по иновации и предприемачество, в която ученици между 13 и 18 години разработват решения на неотложни глобални предизвикателства в сложни и критични области като космическа индустрия и авиация, кибертехнологии и сигурност, енергетика и околна среда, здравеопазване и хранене.

Българските ученички бяха в Хюстън заедно със своята учителка г-жа Светлана Лазарова – преподавател по физика в НПМГ.