Наука

Учени откриха находки на къснокредни влечуги по време на палеонтологичната експедиция край Трън

Учени откриха находки на къснокредни влечуги по време на палеонтологичната експедиция край Трън

Експедицията на палеонтолозите на Националния природонаучен музей при БАН в находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън се радва на успешни първи дни на терен. Заедно със своите колеги от Геологическия институт при БАН и Софийския университет те извадиха на бял свят останките на разнообразни животни, които са обитавали района преди повече от 83 милиона години. Сред най-впечатляващите находки са два прешлена от едри влечуги, вероятно динозаври, както и още две, все още неопределени кости.

Освен тях, палеонтолозите откриха и няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два, частично запазени зъба – един от крокодил и един от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата намерена в находището до момента.

На 2 август започна шестата палеонтологична експедиция до находището на динозаври и други гръбначни животни с къснокредна възраст край гр. Трън, ръководена от екип на Националния природонаучен музей при БАН начело с доц. Латинка Христова, в сътрудничество с учени от Софийски университет и Геологически институт–БАН. От откриването на находището през 2017 досега палеонтолозите намериха там не само останки от динозаври и други влечуги като костенурки и крокодили, но и отвориха „прозорец“ към света отпреди 83 милиона години.

В неделя, 6 август, към учените ще се присъединят и петима студенти от специалност “Геология” на Софийския университет. Всички участници в експедицията са въодушевени от досегашния фосилен “улов” и се надяват находището тепърва да им разкрие най-вълнуващите си тайни. Тазгодишните проучвания в Трънско ще продължат до 11 август.

Тези от вас, които желаят да научат повече за работата на българските палеонтолози в находището край Трън, а с това и да подкрепят по-нататъшните им изследвания, могат да го направят закупувайки книгата „Песента на титаните: история за динозаври”. Книгата е написана от докторанта на НПМ–БАН Владимир Николов и представя в разказ от първо лице историята на третата експедиция на екипа провела се през 2020. Изданието ще откриете в музейния магазин, както и във филиала в гр. Асеновград – Палеонтологичния музей “Димитър Ковачев”.

Книгата може да бъде поръчана и онлайн чрез заявка на адрес: [email protected]

Палеонтологичната експедиция “Трън 2023” е финансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект “От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека” (КП-06ПН44/16, 2020).