Наука Образование

Учени, бизнес и държава обединяват усилия за участие в научната програма на ЕС „Хоризонт Европа“

Учени, бизнес и държава обединяват усилия за участие в научната програма на ЕС „Хоризонт Европа“

Представители на университетите, научните организации, на бизнеса, на държавната и местната администрация обмениха опит и се запознаха с актуалните възможности за финансиране на проекти за научни изследвания и иновации по Рамковата програма на Европейския съюз „Хоризонт Европа“. Това стана по време на информационния ден за програмата, който се проведе в София Тех Парк, съобщи Министерството на образованието и науката.

“Сега е време всички заедно да обединим усилия и да повишим успеваемостта и участието на нашите екипи в Рамковата програма”, каза директорът на дирекцията “Наука” в Министерството на образованието и науката д-р Милена Дамянова при откриването на форума.

Тя припомни, че през последните пет години са положени изключителни усилия за създаване на консорциуми, на екипи от различни научни организации и висши училища, както и за повишаване на капацитета на държавата ни в отделните научни области.

Заместник-кметът на София по дигитализация, иновации и икономическо развитие Генчо Керезов призова представителите на бизнеса да търсят съдействие на администрацията за реализиране на своите научни и иновативни проекти, тъй като общините вече имат опит и са изградили необходимите контакти.

С програмата “Хоризонт Европа” инвестираме не само в инфраструктури от световна класа, но и в иновациите, и образованието”, заяви вчера еврокомисарят Мария Габриел, която заедно с италианската астронавтка Саманта Кристофорети бяха ключови лектори в Европейската конференция по въпросите за космоса, припомнят от БТА.

Програмата “Хоризонт Европа” обръща специално внимание на развитието на европейския космически сектор в клъстер 4 – “Цифровизация, индустрия, космос”. Целта е да  се финансира разработването и изграждането на космическа инфраструктура, технологии, услуги и данни.