Наука

Това сме ние! 51 години от историческата снимка „Синьото топче“, направена от Аполо 17

Това сме ние! 50 години от историческата снимка „Синьото топче“, направена от Аполо 17

На 7 декември 1972 година екипажът на Аполо 17 заснема този кадър. Това сме ние! Днес тази историческа снимка е известна като „Синьото топче“ (The Blue Marble) и за 51 години се превърна в една от най-паметните фотографии на родната ни планета Земя.

Това сме ние! 50 години от историческата снимка „Синьото топче“, направена от Аполо 17

На 7 декември 1972 година е изстреляна последната космическа пилотирана мисия отвъд околоземна орбита. Преди 51 години с Аполо 17 за последен път хора кацат на Луната – това се случва на 11 декември 1972 година. На повърхността се прилуняват двама астронавти, като те прекарват на Луната 3 дни, 2 часа, 59 минути и 40 секунди. През това време провеждат много научни експерименти, вземат значително количество образци от различни лунни камъни и управляват лунен ровър (луномобил), с който изминават общо 35,9 километра.

Астронавтите кацат на Луната в район наречен долината Taurus-Littrow с лунния модул Challenger. Това са астронавтите Юджийн Сърнън, командир на мисията и Харисън Шмит, пилот на лунния модул, геолог и единственият цивилен измежду всички астронавти по програмите Аполо. Пилот на командния модул е Роналд Еванс.

Още за мисията може да прочете ТУК.

А ако искате може да проследите мисията на Аполо 17 в реално време: https://apolloinrealtime.org/17/