Наука Образование Олимпийци

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ – много наука и зрелищни демонстрации в подкрепа на олимпийците по природни науки

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври 2020 г.

Гледайте ТУК всички лекции от събитието!

 

Научно-популярното събитие в подкрепа на българските олимпийците по природни науки „Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври (неделя). Събитието, организирано от MediaBricks.bg, ще е БЕЗПЛАТНО и ще се излъчи в онлайн каналите на сайта, като лекторите и програмата остават непроменени. Тъй като целта на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ е да популяризира науката и да подкрепи гимназистите ни, които представят България на международните състезания по природни науки, има ДАРИТЕЛСКИ БИЛЕТИ, които всеки може да закупи онлайн. Те не са задължителни, за да гледате лекциите, но са 100% в подкрепа на подготовката на българските олимпийци. Цените им започват от 5 лева, като има и Супер дарителски билети за 30 и за 50 лева, а всеки може да купи колкото броя реши. Заедно с нашите партньори сме ви подготвили и приятни изненади, които ще могат да бъдат спечелени на случаен принцип измежду закупените билети.

За това не пропускайте на 25 октомври онлайн в MediaBricks.bgYouTube и Facebook, където ще видите прекрасни лекции на разбираем език от географите д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев, физика Стоил Иванов, астрофизика Никола Каравасилев и химиците Наско Стаменов и Златина Димитрова със зрелищни химични демонстрации. Към това ще добавим и вдъхновяваща среща с част от олимпийците ни по природни науки, които печелят медали за България.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

Генерален партньор в организирането на Science Bricks 2 е ЧНУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

Вижте лекторите и програмата:

1. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“

Те ще ни разкажат за изследователската еволюция и практическото приложение на географската наука – от гениалността на древните географи до иновациите на дигиталната география. Как Етатостен е успял да измери с приблизителна точност Екватора на Земята още в Древността? Как географията се „качи“ в Космоса? Отговорите на тези и още много други въпроси може да получите по време на презентацията на двамата географи.

 

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври 2020 г.

Д-р Евгения Сарафова е част от престижната селекция за млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016-а. Тя е преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания. През 2017 г. е номинирана за „Жена на годината“ в категория „Интернет“. Тя е и един от лекторите във второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“.

Д-р Димитър Желев е сред най-любимите млади учители по география на много ученици и студенти. Той е преподавател в Софийски университет, учител в ЧНУ Izzi Science for Kids и финалист в конкурса за говорене за наука на човешки език – FameLab. Димитър се занимава с образование и комуникация на науката от 2011 година.

 

2. Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

Стоил Иванов и неговата лекция „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“ ще ни запознае с основните понятия и тънкости на орбиталното проектиране. По време на лекцията ще разберем отговорите на въпроси като „Какви маневри са необходими, за да изведем спътник на геостационарна орбита?“, „Как можем да стигнем до Марс?“ и други. Ще разгледаме известни мисии и ще разберем как познаването на орбиталната динамика позволява на човечеството да достигне до най-отдалечените планети от Слънчевата система и дори да напусне нейните граници!

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври 2020 г.

Стоил Иванов е физик завършил магистратура Аерокосмическо инженерство и комуникации в СУ. Той вече е и един от преподавателите на същата магистърска програма, където запознава студентите именно с орбиталната динамика и проектирането на орбити. От 2018 година е докторант към Физически факултет на СУ и е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“. Стоил е и съосновател на „Инициатива САТ-1“, стремяща се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта.

3. Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“.

Лектори в третия лекционен панел са Наско Стаменов и Златина Димитрова. Тяхната лекция „Тук не се диша!“ ще е придружена с много химични демонстрации  – ще „кацнем“ на всяка планета от Слънчевата система, а дори на някои спътници. Къде можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? С дим, огън и още нещо ще научим повече за атмосферите, които можем да наблюдаваме из звездните ни съседки и у нас.

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври 2020 г.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Златина Димитрова е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“ и е част от екипа на TechnoMagicLand. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката.

 

4. „Колко е елементарна физиката?“ с Никола Каравасилев

Лектор в четвъртия лекционен панел е Никола Каравасилев. Той ще ни поведе на разходка в света на елементарните частици – най-малките „тухлички“, от които е направена Вселената. От „Колко е елементарна физиката?“ ще научим много интересни факти за новите открития в тази област и ще разберем какво знаем за Хигс бозона. Лекцията на Никола ще бъде поднесена на разбираем за широката публика език с много чувство за хумор.

„Science Bricks 2: Наука с кауза“ ще се проведе САМО ОНЛАЙН на 25 октомври 2020 г.

Никола е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и води школи в ПЧМГ.

 

5. За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Във вдъхновяващ разговор те ще ни разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Ще се гмурнем в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видим как се решават експериментални задачи на международни надпревари.

Събитието е безплатно и ще се излъчи в онлайн каналите на сайта. Тъй като целта на „Science Bricks 2: Наука с кауза“ е да популяризира науката и да подкрепи гимназистите ни, които представят България на международните състезания по природни науки, има ДАРИТЕЛСКИ БИЛЕТИ, които всеки може да закупи онлайн. Те не са задължителни, за да гледате лекциите, но са 100% в подкрепа на подготовката на българските олимпийци. Цените им започват от 5 лева, като има и Супер дарителски билети за 30 и за 50 лева, а всеки може да купи колкото броя реши.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

MediaBricks.bg представя:

Science Bricks 2: Наука с кауза

Дата: 25 октомври 2020 г.

Място: ОНЛАЙН в каналите на MediaBricks.bg

Начало: 11 ч.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

Програма:

  • 11:00 – 11:50 – Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“
  • 12:00 – 12:50 – Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“
  • 14:00 – 14:50 – Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“
  • 15:00 – 15:50 – Никола Каравасилев -„Колко е елементарна физиката?“
  • 16:00 – 16:50 – Български олимпийци – Как се печелят медали от най-силните международни състезания по природни науки?

Събитието се осъществява с подкрепата на:

MDV Professional Education

София Тех Парк

Партньори на събитието са:

Частно начално училище Izzi Science for Kids със засилено изучаване на наука

Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Британски съвет в България

Географ БГ

Музейко

Издателство „Сиела“

TechnoMagicLand

Програма „Образование с наука“

Ratio

Катедра Астрономия към СУ

Български Дарителски Форум

НПМГ Алумни Клуб

Фондация Еврика

Подкаст „Почти наука“

„Абордаж“

Форум Демокрит

Съюз на Учените в България

Съюз на Физиците в България

Медийни партньори:

nauka.offnews.bg

Списание „Българска наука“

Аз чета

Списание „Светът на физиката”

trio.bg

Kaldata.com

TodayTech.eu

TechTipsMedia.com

TechTrends.bg

Pixelmedia.bg

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.