На 28 март идва Science Bricks 2 – наука, демонстрации и експерименти в подкрепа на олимпийците по природни науки
Наука Образование Олимпийци

На 28 март идва Science Bricks 2 – наука, демонстрации и експерименти в подкрепа на олимпийците по природни науки

На 28 март ще се проведе второто издание на научно-популярното събитие „Science Bricks: Наука с кауза“, организирано от MediaBricks.bg. В София Тех Парк ни очакват интересни лекции от водещи комуникатори на науката, много демонстрации и страхотни експерименти с бързи научни работилници за малки и големи фенове на знанието. Също така ще има вдъхновяваща среща с част от най-добрите ни гимназисти по природни науки, които печелят медали за България.

Всички приходи от билети ще отидат директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в подкрепа на състезателите и ръководителите на отборите по математика, физика, химия, астрономия, лингвистика, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

Генерален партньор в организирането на Science Bricks 2 е ЧНУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище с фокус върху природните науки.

На сцената в София Тех Парк ще се качат едни от най-добрите популяризатори на науката у нас с вълнуващи лекции. В следващите няколко седмици ще ви представим един по един кои са те и какво са ни приготвили:

1. Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“

Те ще ни разкажат за изследователската еволюция и практическото приложение на географската наука – от гениалността на древните географи до иновациите на дигиталната география. Как Етатостен е успял да измери с приблизителна точност Екватора на Земята още в Древността? Как географията се „качи“ в Космоса? Отговорите на тези и още много други въпроси може да получите по време на презентацията на двамата географи.

Д-р Евгения Сарафова е част от престижната селекция за млади глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016-а. Тя е преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания. През 2017 г. е номинирана за „Жена на годината“ в категория „Интернет“. Тя е и един от лекторите във второто издание на програмата „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“.

Д-р Димитър Желев е сред най-любимите млади учители по география на много ученици и студенти. Той е преподавател в Софийски университет, учител в ЧНУ Izzi Science for Kids и финалист в конкурса за говорене за наука на човешки език – FameLab. Димитър се занимава с образование и комуникация на науката от 2011 година.

Science Bricks 2: „Познаваме ли Земята?“ или вълнуващият свят на географията с д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев

2. Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“

Стоил Иванов и неговата лекция „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“ ще ни запознае с основните понятия и тънкости на орбиталното проектиране. По време на лекцията ще разберем отговорите на въпроси като „Какви маневри са необходими, за да изведем спътник на геостационарна орбита?“, „Как можем да стигнем до Марс?“ и други. Ще разгледаме известни мисии и ще разберем как познаването на орбиталната динамика позволява на човечеството да достигне до най-отдалечените планети от Слънчевата система и дори да напусне нейните граници!

Стоил Иванов е физик завършил магистратура Аерокосмическо инженерство и комуникации в СУ. Той вече е и един от преподавателите на същата магистърска програма, където запознава студентите именно с орбиталната динамика и проектирането на орбити. От 2018 година е докторант към Физически факултет на СУ и е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“. Стоил е и съосновател на „Инициатива САТ-1“, стремяща се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта.

В голямата почивка ни очакват бързи научни работилници за малки и големи, за деца и родители, и за всички фенове на науката.
3. Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“.

Лектори в третия лекционен панел са Наско Стаменов и Златина Димитрова. Тяхната лекция „Тук не се диша!“ ще е придружена с много химични демонстрации  – ще „кацнем“ на всяка планета от Слънчевата система, а дори на някои спътници. Къде можем да вдишаме дълбоко, къде можем да запалим атмосферата, а къде облаците ще разтопят лицето ни? С дим, огън и още нещо ще научим повече за атмосферите, които можем да наблюдаваме из звездните ни съседки и у нас.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Златина Димитрова е химик и участва в зрелищното химично съединение за популяризиране на науката – „Корпус за Бързо Гърмене“ и е част от екипа на TechnoMagicLand. Тя е преминала през школата за комуникатори на науката FameLab. Златина е редовен участник на страхотни научни панели, които са част от Европейска нощ на учените и Софийски фестивал на науката.

4. Четвърта на сцената ще се качи елементарната физика… или с други думи – колко елементарни са елементарните частици и какво знаем за тях?
5. За финал, както традицията повелява на Science Bricks: Наука с кауза, пред зрителите ще излязат български медалисти по природни науки. Във вдъхновяващ разговор те ще ни разкажат за успехите си и колко труд изисква спечелването на отличие от олимпиада. Ще се гмурнем в техните приключения по света, където са били на състезания и ще видим как се решават експериментални задачи на международни надпревари.
Във фоайето на „Джон Атанасов“ през целия ден ще има изложбени щандове, пълни със знание, наука и демонстрации.

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв. Само до края на февруари има и дарителски билет за двама за 20 лв. За всеки, който иска да дари повече пари за подготовката на българските олимпийци – има и Супер дарителски билети за 30 лв. и за 50 лева.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

MediaBricks.bg представя:

Science Bricks 2: Наука с кауза

Дата: 28 март 2020 г.

Място: Форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк

Начало: 10 ч.

Вход: Стандартен дарителски билет – 15 лева. За ученици и студенти – 10 лв. Само до края на февруари има и дарителски билет за двама за 20 лв. За всеки, който иска да дари повече пари за подготовката на българските олимпийци – има и Супер дарителски билети за 30 лв. и за 50 лева.

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.

Форматът на Science Bricks 2:

 • 5 научно-популярни лекционни панела в голямата зала
 • Изложбени щандове във фоайето на „Джон Атанасов“
 • В голямата почивка ще се проведат бързи научни работилници за малки и големи с интересни демонстрации и експерименти

 Програма:

 • 10:00– Отваряне на вратите на форум „Джон Атанасов“
 • 10:45 – 11:00 – Откриване
 • 11:00 – 11:50 – Д-р Евгения Сарафова и д-р Димитър Желев – „Познаваме ли Земята?“
 • 12:10 – 13:00 – Стоил Иванов – „(Не чак толкова) Кратко въведение в орбиталната динамика“
 • 13:00 – 14:10 – Голяма почивка – Бързи научни работилници за малки и големи
 • 14:10 – 15:00 – Наско Стаменов и Златина Димитрова – „Тук не се диша!“
 • 15:20 – 16:10 – Четвърти панел
 • 16:30 – 17:20 – Пети панел с участието на медалисти от международни олимпиади

Събитието се осъществява с подкрепата на:

MDV Professional Education

София Тех Парк

Зебра АД

 

Партньори на събитието са:

Частно начално училище Izzi Science for Kids със засилено изучаване на наука

Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Британски съвет в България

Географ БГ

Издателство „Сиела“

TechnoMagicLand

Програма „Образование с наука“

Ratio

Катедра Астрономия към СУ

Български Дарителски Форум

Фондация Еврика

Подкаст „Почти наука“

„Абордаж“

Форум Демокрит

Съюз на Учените в България

Съюз на Физиците в България

Медийни партньори:

nauka.offnews.bg

Списание „Българска наука“

Аз чета

Списание „Светът на физиката”

trio.bg

Kaldata.com

TodayTech.eu

TechTipsMedia.com

TechTrends.bg

Pixelmedia.bg

Билети се продават онлайн в epayGO ТУК.