Наука

През 2024 година ще се наблюдават общо 4 затъмнения – 2 слънчеви и 2 лунни

През 2020 година ще се наблюдават общо 6 затъмнения - 2 слънчеви и 4 лунни (обзор)

През 2024 г. ще се наблюдават общо 4 затъмнения. Две от тях ще бъдат слънчеви – пълно на 8 април и пръстеновидно на 2 октомври. Останалите две ще бъдат лунни – от полусянката на Земята на 25 март и частично с малка фаза на 18 септември. От България ще може да се наблюдава второто лунно затъмнение – това на 18 септември, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, астрофизик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра “Астрономия” при СУ “СВ. Климент Охридски”.

Пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 г. безспорно ще бъде най-интересното астрономическо явление за годината. То ще се наблюдава най-добре от Мексико и от централната част на САЩ, уточни специалистът. Пръстеновидното слънчево затъмнение на 2 октомври 2024 г. ще бъде видимо от Южно Чили и Южна Аржентина.

Маркишки е автор на вече традиционното издание на катедра “Астрономия” на Физическия факултет на Софийския университет “Гид на любителя астроном”. То се разпространява безплатно и съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България. Предстои публикуването на изданието на гида за 2024 г., съобщи за БТА Маркишки.

Две слънчеви и две лунни затъмнения можеха да бъдат наблюдавани и през 2023 г. Само двете лунни затъмнения можеха да се наблюдават от територията на страната, припомня БТА.