Наука

Преди 51 години на 1 декември 1972 г. България става космическа държава

Преди 50 години на 1 декември България става космическа държава

Преди 51 години на 1 декември 1972 г. в Космоса полита първата българска научна апаратура, носеща името Прибор-1 (П-1), създадена от български учени и специалисти. С данните, които изпраща до земните лаборатории, България е призната за космическа държава.

За 51 години България се утвърди в космическото семейство като шестата страна, изпратила двама космонавти – Георги Иванов и Александър Александров, и третата страна в света, произвела космическа храна. Изобретена е първата в света космическа оранжерия „СВЕТ“, в която за първи път е отгледана пшеница от семе до семе.

Повече от 150 уникални научни апаратури и уреди са разработени от учени в БАН. Оригинални български апарати работят на Международната космическа станция (МКС). На 19.02.2022 г. е изстрелян поредният български уред за изследване на космическата радиация „Liulin-SET“ към МКС, а „ЛЮЛИН – МО“ продължава и днес да работи в орбита около Марс. В близко бъдеще се очаква нов уред на института да предаде специфична информация от самата повърхност на Марс.

От общо 35 проекта в партньорство с Европейската космическа агенция  до момента успешно са реализирани 14.