Образование Олимпийци

Отлично представяне и 6 медала за българските математици от силния международен турнир Romanian Master of Mathematics

Отлично представяне и 6 медала за българските математици от силния международен турнир Romanian Master of Mathematics

6 от 6! Български ученици направиха отлично представяне и спечелиха 6 медала от силния международен математически турнир Romanian Master of Mathematics. Родните гимназисти се конкурираха с 90 състезатели от 15 държави и заслужиха 1 златен и 5 бронзови медала. Надпреварата е една от най-силните и престижни математически срещи на най-добрите ученици, като често задачите са по-трудни от тези давани на Международните олимпиади по математика.

Златният медал спечели поздравим Иван Тагарев (12 кл., СМГ). Бронзовите отличия са за Мария Дренчева (11 кл., СМГ), Божидар Димитров (12 кл., ПМГ Силистра), Марин Христов (11 кл., СМГ), Никола Цачев (12 кл., ПЧМГ) и Илияс Номан (12 кл., СМГ). Ръководители на българския отбор са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ-БАН и ИМИ-БАН) и Мирослав Маринов (ИМИ-БАН).

Romanian Master of Mathematics e международен математически турнир, провеждащ се в Букурещ, Румъния. Задачите на това състезание често са по-трудни от тези давани на Международните олимпиади по математика.

Турнирът е създаден, за да има още една чудесна възможност за младите хора да демонстрират своите способности в областта на математиката, да обменят знания и да повишат междукултурните контакти във възрастовата група на средното образование.