Образование Олимпийци

Отличници по физика, приети в Оксфорд, търсят финансиране, за да продължат образованието си

Отличници по физика, приети в Оксфорд, търсят финансиране, за да продължат образованието си

Днес в MediaBricks.bg ви представяме Явор Йорданов и Костадин Чучулайн. Те са сред най-добрите ученици по физика в България. Явор, възпитаник на НПМГ, е един от най-силните ни състезатели по физика и астрономия, печелил десетки медали за България – включително златни отличия от най-престижните международни състезания в света. Костадин, възпитаник на ПМГ „Акад. С. Корольов“ в Благоевград, е редовен финалист на олимпиадата по физика. Общото между двамата е, че са последна година гимназисти, които успешно са кандидатствали и са приети в университета в Оксфорд. Също така в момента те полагат усилия да намерят финансиране, за да продължат своето образование.

Те не могат да си позволят сумата, нужна им за първата година в Оксфорд, затова търсят варианти да получат нужното финансиране, като кандидатстват пред различни фондации и програми за отлични ученици. Сумата, която финално им е нужна, е между 50 000 и 55 000 паунда. Ако желаете да се свържете Явор и Костадин, за да им помогнете да съберат нужната им сума, може да пишете на техния добър приятел учителят по физика Никола Каравасилев на [email protected] или на мейла на MеdiаBricks.bg [email protected].

Днес ви представяме кратка среща с Явор и Костадин, които разказват за успехите, обучението и учителите, на които дължат развитието си до този момент.

Представи се с няколко думи:

Явор: Казвам се Явор и скоро ще завърша НПМГ. Основно се занимавам с физика и астрономия (и с малко математика и химия от време на време), като редовно представям страната ни на международни състезания.

Успех! Българските ученици по физика спечелиха 5 медала от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Костадин: Аз съм Костадин Чучулайн, родом съм от Банско и тази година ще завърша Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград.

В кои школи си се подготвял и какви успехи си постигнал?

Явор: В последно време основно се подготвям при Никола Каравасилев, под чието ръководство провеждам експерименти за Турнира на младите физици, но съм минал и през много други школи, като подборния лагер за Международната олимпиада по астрономия, Лагер-школата по астрономия „Белите Брези“, Лагер-школата по физика на Теодосий Теодосиев и школите по физика и астрономия на НПМГ. Носител съм на златен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика и имам скромен научен принос под формата на няколко статии.

Костадин: Готвил съм се в школа по физика в Благоевград, организирана от господин Стефан Михалков. Посещавал съм лятна школа по математика и лятна школа по физика на фондация „ТЕО“ и съм участвал в онлайн школата на господин Стефан Кръстанов. Участвал съм три пъти в националната олимпиада по физика, като най-доброто ми представяне беше в 10. клас, когато се класирах на четвърто място.

Как премина кандидатстването в Оксфорд?

Явор: Опитът ми от всички школи ми помогна и да вляза в Оксфорд, за което беше нужно да се явя на изпита им по физика и математика, както и на няколко интервюта, в които допълнително ме изпитваха със задачи.

Костадин: За да ме приемат в Оксфорд, първо трябваше да подам апликация чрез платформата UCAS, след което се явих на изпит, който представляваше смесица от въпроси по физика и по математика. След месец ме поканиха последователно на три интервюта, които бяха изцяло академични – дадоха ми задачи и искаха да им разясня начина, по който мисля върху решенията им. За изпита се подготвях от десети клас, като от тогава съм прочел конспекта поне сто пъти и съм решил всички предишни теми по два пъти, а за интервютата отделих три седмици, през които всеки ден с приятели правихме пробни такива.

Кой те запали по природните науки и по-конкретно към физиката?

Явор: Като че ли сам се запалих по природните науки като бях на около 6-7 години, тогава много обичах да чета детски енциклопедии (за което естествено помагаха родителите ми). Вече в гимназията придобих самосъзнанието на физик, за което принос имаха ръководителят ми за Международната олимпиада по астрономия и астрофизика и Турнира на младите физици Никола Каравасилев, преподавателката ми по физика Жана Кюркчиева, както и лекциите на Ева Божурова и Захари Дончев от варненската обсерватория.

С 3 медала се прибраха българските ученици по астрономия от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Костадин: Всичко дължа на господин Стефан Михалков. Когато започнах да ходя на школата му, беше само защото приятели ме заведоха да пробвам и да видя какво е, но се оказа, че физиката е изключително интересна и реших да посещавам школата всяка седмица. В края на девети клас с школата посетихме ЦЕРН. Там, като видях на какво ниво е науката и технологията, нямаше как да не се запаля по физиката.

Защо реши да продължиш образованието си в Оксфорд?

Явор: Смятам, че обучението в Оксфорд би ми дало възможността (а и задължението) да се занимавам с физика 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Там освен лекции от утвърдени преподаватели и практически занятия в лаборатории на високо ниво има и редовни индивидуални занятия и съпътстващи ги задания. Много хора намират този стил на обучение натоварващ, но за мен това е едно от големите предимства на този университет.

Костадин: В Оксфорд, за разлика от другите университети, има tutoring system – всяка седмица по два пъти има уроци с професори от университета, като на двама-трима ученици преподава по един професор. Като изключим гарантираната реализация, която би ме очаквала ако завърша, огромната материална база и високо конкурентната среда, бих казал, че Оксфорд ме привлича най-вече с този изключително индивидуалния си подход.

В глобалния свят има ли значение къде учиш и от къде си, за да успееш в полето на физиката?

Явор: Ако човек достатъчно упорито работи и наистина знае много добре физика, винаги има начин да успее, независимо от мястото. Но обучението в Оксфорд би ми помогнало да се запозная с водещи научни групи и да си създам контакти с учени от чужбина, които иначе трудно бих имал ако остана в България. Именно защото светът е глобален би ми било полезно да завърша висшето си образование в чуждестранен университет.

Костадин: Според мен няма значение от къде си, за да успееш, в която и да е област. За да се развиваш, трябват освен много усилия, книги и учебници. В днешно време, те могат да се поръчат с няколко натискания на бутона. Но теоретичното учене си има своите граници- едно е да четеш как се използва даден уред, друго е да го приложиш на практика. Затова, считам, че има значение къде учиш- колкото по-добра е материалната база на учебното заведение, толкова по-добре е за учениците.

Ще се върнеш ли в България след като завършиш?

Явор: Определено бих се върнал. В крайна сметка и българските учени имат право да получават Нобелови награди. Шегата настрана, до този момент България ми е дала много възможности за развитие и бих се радвал след като завърша Оксфорд да допринеса за развитието на науката в страната ни, като извършвам научноизследователска работа.

Костадин: След като завърша искам да бъда изследовател в областта на нанотехнологията. По възможност ще работя там, където ще има най-голяма полза от мен и ако в бъдеще това е България, ще се върна. Имам опит с преподаването, тъй като две години съм бил помощник-преподавал в школата по физика в Благоевград и в бъдеще бих искал да организирам онлайн школа за ученици от България.

Какви са разходите за първата година, които трябва да покриеш, за да учиш в Оксфорд?

Явор и Костадин: Таксата за обучение е 39010£, а според официалната информация от университета животът струва между 10935£ и 15795£, т.е. сумарно около 50000£ – 55000£.

Явор, кажи ни повече за медалите и класиранията си на международни олимпиади и кой медал ти е най-ценен през годините?

Явор: Общо съм участвал в над 20 международни състезания, като мога да се похваля с 4 златни медала (от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, Международната Жаутиковска олимпиада по физика и Международната олимпиада на мегаполисите). Най-ценни обаче са ми първите награди – бронзовите медали от Международната олимпиада по астрономия през 2018 г. и Международния турнир на младите естествоизпитатели през 2019 г.

С 6 медала се завърнаха българските ученици по астрономия от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Костадин, как ученик от Благоевград успява да се подготви и да влезе в Оксфорд, каква е ролята на родителите и учителите за твоя успех?

Костадин: Моите родители искаха да се насоча към компютърните науки, заради добрата и сигурна реализация. Първоначално те бяха против да се занимавам с физика, но като им показах, че съм сериозен в намерението си, започнаха да ме подкрепят. Най-голям принос за моя успех има господин Михалков. Освен че ми помогна да разбера, че физиката е моето призвание, той ми препоръча учебници и ме насочи към школата на Теодосий Теодосиев. Независимо къде е роден и къде е израсъл, когато човек е упорит и има силна мотивация, той може да успее.

Ако желаете да се свържете Явор и Костадин, за да им помогнете да съберат нужната им сума може да пишете на Никола Каравасилев на [email protected] или на мейла на MеdiаBricks.bg [email protected].