Технологии

На 9 януари 2007 г. Стив Джобс представи пред света първия iPhone (видео)

На 9 януари 2007 г. Стив Джобс представи пред света първия iPhone (видео)

„Понякога се появява революционен продукт, който променя всичко…“ На 9 януари преди 17 години Стив Джобс представи пред света първия iPhone. Революцията за мобилните телефони се състоя по време конференцията MacWorld в Сан Франциско. Видеата от 2007 година с представянето на Стив Джобс в YouTube и до днес са едни от най-гледаните. Първият iPhone е пуснат на пазара половин година по късно – на 29 юни, на цени от 499 долара за модел с 4 GB памет и 599 долара – за 8 GB.

Самото разработване на смартфона на Apple започва през 2004 г., когато компанията събира екип от над 1000 служители, за да работят под таен проект Purple.

Задният капак на iPhone е направен от алуминий. Екранът е LCD дисплей с разделителна способност 320×480 пиксела при 163 ppi, който е с размер около 3,5 инча по диагонал, много по-голям от другите телефони по онова време, като iPhone бе първият мобилен телефон с мултитъч технология. Задната камера на iPhone е с резолюция от 2 мегапиксела. Първият iPhone има общо четири бутона.

Моделът включва 32-битов ARM микропроцесор на Samsung, намален от стандартните 620 MHz до по-бавните 412 MHz, за да се увеличи живота на батерията. iPhone включва и няколко комплекта сензори, включително акселерометър, сензор за близост и сензор за околна светлина. Подобно на iPod Touch, iPhone също включва 3,5 милиметров жак за слушалки и вградена 3,7 V 1400 mAh литиево-йонна батерия.

Оригиналната операционна система за оригиналния iPhone, iPhone OS 1, включва визуална гласова поща, multi-touch, HTML имейл, уеб браузър Safari на Apple, текстови съобщения, приложение за музикален и видео плейър “iPod”, специално приложение YouTube и приложение Maps, поддържано от Google. Също така включва базовите приложения Phone/contacts, Calendar, Photos, Stocks, Weather, Clock, Calculator, Notes, and Settings.

Първият iPhone бе пуснат за продажба в САЩ на 29 юни 2007 г. на цена от $499 за модела с 4 GB и $599 за модела с 8 GB, като и двата изискват 2-годишен договор. Тогава хиляди хора са чакали пред магазините на Apple и AT&T дни преди пускането на устройството, много магазини съобщават за недостиг на наличности в рамките на един час след пристигането на моделите. За да се избегнат повтарянето на проблемите с пускането на PlayStation 3, което предизвика кражби и дори стрелба, полицаи извън дежурството са били наемани да охраняват магазините през нощта.