EnteR Образование

На 24 и 25 март ще се проведе международния научен ученически фестивал FISSION

На 23 и 24 март ще се проведе международния научен ученически фестивал FISSION

На 24 и 25 март ще се проведе 8-ото издание на международния научен ученически фестивал FISSION. Събитието представлява ежегоден конкурс, в който ученици от 5. до 12. клас представят свои академични проекти в сферите на математика, компютърни науки, биология и химия, физика и инженерство и екология.

Във фестивала участват ученици както от България, така и от други държави, главно от Балканите.

FISSION се организира от ученически екип от Американски колеж в София под ръководството на д-р Красимира Чакърова, дългогодишен учител по физика в гимназията, както и с помощта на административния отдел на Колежа.

На 23 и 24 март ще се проведе международния научен ученически фестивал FISSION

По време на FISSION участващите отбори биват оценявани от жури, съставено от експерти в съответната категория. Участниците получават сертификат за участие, а най-добрите проекти от всяка категория печелят специални награди.

Програмата на събитието започва още на 24 март с пристигането на участниците. Състезанието организира и поема разходите за нощувка в хотел на 24 срещу 25 март 2023 г. на отборите, пристигащи от места извън София, както и закуска, обяд и коктейл за всички участници и ръководителите им. Официален партньор на FISSION е Нов български университет.

Проектите се подготвят и се донасят в Американския колеж вечерта на 24 март.

Откриването на FISSION се провежда сутринта на 25 март в аудиторията „Уитакър”, като тогава биват изнесени речи на организаторите, спонсорите, д-р Красимира Чакърова (ръководител на FISSION отбора), както и на поканените гости. В рамките на деня се организират дейности като обиколки из кампуса на училището, работилници, лекции, обща среща на ръководителите на отборите и други.

След представянето на проектите в Балона и решението на журито предстои церемония по награждаване и закриване на панаира с финални речи от организаторите.

Още за FISSION може да научите на сайта на фестивала тук.