EnteR Наука

На 22 април ще има ден на отворените врати във Физическия факултет и в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина

Вижте науката на живо на 20 април в Ден на отворените врати на Физическия факултет (пълна програма)
©MediaBricks.bg

На 22 април не пропускайте да посетите Пролетен ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ и в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина. От 11:00 до 16:00 ч. ви очакват интересни лекции и вълнуващи експерименти във Физическият факултет на СУ, а от 16:00 до 22:00 ч. врати отваря и Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина. Поканени са всички, които искат да прекарат няколко ползотворни часа, вдъхновени от науката – ученици, учители, родители с деца, студенти, изследователи и граждани. Посетителите ще могат да видят, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание, че може да бъде увлекателна, че е интелектуално изпитание и удоволствие, че е престижна специалност с многобройни и добре платени възможности за реализация в България и по света.

По време на Деня на отворените врати ще може да се запознаете с новите предизвикателства пред физиката и астрономията и представяне на възможностите за обучение и развитие в различни области на физиката, както и да зададете своите въпроси.

Денят на отворените врати включва богата лекционна програма с лектори докторанти, обиколки с гид на лаборатории във ФзФ, демонстрация на реална научна апаратура, наблюдения с телескоп и демонстрация на забавни физични експерименти.

Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици ще демонстрира всички лабораторни упражнения от препоръчителния списък на Министерството на образованието и науката. От Физическия факултет на СУ канят учителите да се запознаят на място с възможностите на лабораторията и при желание да се обсъдят възможностите за сътрудничество.

От катедра Астрономия са подготвили много вълнуваща и интересна програма в Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина:

Наблюдения с телескопи (при ясно небе)

Разнообразни демонстрации на физични експерименти

Детски научен център „МУЗЕЙКО“ гостува в обсерваторията (16:00 – 18:00 ч.)

Университет за деца гостува в обсерваторията (16:00 – 18:00 ч.)

Изложба на астрономически изображения

Разгледай обсерваторията

Кратки лекции на достъпен език:

  • 17:00 – ЛЯТНА ШКОЛА ПО НАУКИТЕ ЗА КОСМОСА И ЗЕМЯТА „ПРОФ. МАРИН БЪЧЕВАРОВ“ – доц. д-р Евгени Овчаров, кат. Астрономия
  • 17:20 – ЕНЕРГИЙНИ СПЕКТРИ НА ОБЕКТИТЕ В НОЩНОТО НЕБЕ – Николай Теохаров, кат. Астрономия
  • 17:40 – ЗВЕЗДНИТЕ КУПОВЕ – Евелина Захариева, кат. Астрономия
  • 18:00 – почивка
  • 18:20 – ПОВТОРНИ НОВИ – БЛИЗКИ И ДАЛЕЧНИ – доц. д-р Антония Вълчева, кат. Астрономия
  • 18:40 – КВАЗАРИТЕ – НАЙ-ЯРКИТЕ ОБЕКТИ – Филип Йорданов, студент-магистър, МП АПА
  • 19:00 – ЗВЕЗДООБРАЗУВАНЕ – Стоян Стойчев, студент-магистър, МП АПА
  • 19:20 – ОГНЕНИ МЕЧОВЕ И КОМЕТИ – НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВРЪЗКА – доц. д-р Петко Недялков, кат. Астрономия

На 22 април ще има ден на отворените врати във Физическия факултет и в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина