EnteR Наука

На 20 юни в Кръжока по астрономия д-р Веселин Костов ще ни разкаже за космическия телескоп TESS

На 20 юни в Кръжока по астрономия д-р Веселин Костов ще ни разкаже за космическия телескоп TESS

На 20 юни в Кръжока по астрономия ще научим повече за космическия телескоп TESS. Лектор ще бъде д-р Веселин Костов, астроном към NASA и института SETI. За това не пропускайте Кръжока по астрономия, организиран от катедра Астрономия към СУ този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет. Входът е свободен.

Космическият телескоп TESS наблюдава десетки милиони звезди разпръснати по цялото небе вече повече от 6 години. Количеството данни е такова, че е истинско предизвикателство да бъдат обработени в детайли дори и от най-мощните компютърни системи и алгоритми. Днес, благодарение на ТЕSS и труда на много хора са открити над 10 000 екзопланетни кандидати, повечето от които все още не са потвърдени. Ключова стъпка в процеса на тяхното потвърждаване е изключването на т.н. подвеждащи сигнали чрез визуална проверка на данните и на автоматично-произведените резултати. Тази проверката също така улеснява последващите наблюдения които са необходими за окончателното потвърждение, предоставя необходима информация за демографски проучвания на планетни системи в Галактиката, и улеснява тренирането на алгоритми за машинно обучение. Ще представим част от резултатите, постигнати от любители астрономи в анализа на данни от TESS, ще обърнем внимание на процеса на откриване на интересни планетарни и звездни системи, и ще обсъдим техния астрофизичен контекст.”

Д-р Веселин Костов е възпитаник на Софийския Университет “Св. Климент Охридски”, където завършва бакалавър със специалност астрономия с ръководител доц. Петър Кънчев. В момента работи като астроном към NASA и института SETI. Научните му интереси са свързани с изследването на планети извън Слънчевата система чрез анализ на фотометрични данни от мисиите Kepler, К2 и TESS. Веселин ръководи екипа, отговорен за откриването и характеризацията на пет от дванадесетте известни до момента транзитни планети в двойни звездни системи, както и на система от три планети, обикалящи около червено джудже, намиращо се “само“ на 35 светлинни години от нас.

  • 20 юни 2024 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет, СУ
  • КОСМИЧЕСКИЯТ ТЕЛЕСКОП TESS – ДОСТЪПЕН ЗА ВСЕКИ
  • д-р Веселин Костов
  • NASA, SETI Institute

На 20 юни в Кръжока по астрономия д-р Веселин Костов ще ни разкаже за космическия телескоп TESS