EnteR Наука

На 18 април в Кръжока по астрономия д-р Цветан Цветков ще ни разкаже за пълното слънчево затъмнение

На 18 април в Кръжока по астрономия д-р Цветан Цветков ще ни разкаже за пълното слънчево затъмнение

На 18 април в Кръжока по астрономия, само 10 дни след пълното слънчево затъмнение, ще чуем разказ от първо лице за подготовката и осъществяването на една наблюдателна експедиция, за изследванията на българските екипи по време на затъмнения, за явленията, съпътстващи едно пълно затъмнение. Лектор ще бъде гл. ас. д-р Цветан Цветков от Институт по астрономия с НАО, БАН. За това не пропускайте Кръжока по астрономия, организиран от катедра Астрономия към СУ този четвъртък от 19:30 ч. във Физическия факултет. Входът е свободен.

Само 10 дни след пълното слънчево затъмнение от 8 април 2024 г. ще научим от първо лице за подготовката и преживяванията по време на последната научноизследователска експедиция за улавянето на слънчевата корона – най-външната, най-горещата и вероятно най-важната за космическото време част от атмосферата на нашата звезда. Българският екип, съставен от четирима души от Института по астрономия, избра за наблюдение покрайнините на мексиканския град Монклова най-вече заради по-голямата продължителност на тоталитета и обещаващите дългосрочни прогнози за благоприятни метеорологични условия.

Кръжокът по астрономия представя един разказ за подготовката и осъществяването на една наблюдателна експедиция, за изследванията на българските екипи по време на затъмнения, за явленията, съпътстващи едно пълно затъмнение, за небесния спектакъл, който всеки трябва да види поне веднъж през живота си.

Цветан Цветков изследва слънчевата активност и връзката между различните активни образувания в слънчевата атмосфера като главен асистент в отдел „Слънце и слънчева система“ на Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките. Завършва магистратура по Астрономия и астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2015 г., а през 2019 г. – докторантура в Институт по астрономия. Важна част от работата му са изследванията, проведени по време на пълни слънчеви затъмнения през 2006 г. (Турция), 2017 г. (САЩ), 2019 г. (Чили) и 2023 г. (Австралия).

  • 18 април 2024 г., 19:30 ч., зала А205, Физически факултет
  • СЛЪНЧЕВИЯТ ДИАМАНТЕН ПРЪСТЕН ОТ 8 АПРИЛ 2024 Г.
  • гл. ас. д-р Цветан Цветков
  • Институт по астрономия с НАО, БАН

На 18 април в Кръжока по астрономия д-р Цветан Цветков ще ни разкаже за пълното слънчево затъмнение