EnteR Наука

На 13 декември се открива изложбата „Динозаврите отблизо“ на палеонтолога и палеоилюстратор Владимир Николов

На 13 декември се открива изложбата „Динозаврите отблизо“ на палеонтолога и палеоилюстратор Владимир Николов

На 13 декември ще бъде открита изложбата „Динозаврите отблизо“ с научни илюстрации на палеонтолога и палеоилюстратор Владимир Николов. Тя се организира от фондация „Карол Знание“ и Националния природонаучен музей при БАН. Изложбата е изложена в сградата на „Карол“ на ул. Златовръх № 1, където през 2020 г. Владимир бе награден с докторантската стипендия на фондацията. По време на откриването ще може да закупите книгата на Владимир Николов „Песента на титаните: история за динозаври“ и да вземете автограф.

Изложбата ще бъде открита от учредителя на фондация „Карол Знание“ Станимир Каролев след финала на конкурса „Предприемач в науката“.

„Динозаврите отблизо“ представя отпечатъци на селектирана извадка от оригинални картини, представителни за творчеството на Владимир Николов от периода 2014–2023 година.

За тези десет години той преминава през няколко „периода”, които се отличават с употребата на разнообразни художествени техники. В работата му се открива предпочитание към традиционните живописни техники, въпреки че след 2018 години Николов навлиза в полето на дигиталното рисуване и живопис. Оригиналните творби, чиито отпечатъци са представени в „Динозаврите отблизо”, са реализирани с акрилни бои, акварел, дигитална живопис и смесена техника (рисунка с молив и дигитален цвят).

Картините на Николов са фокусирани или върху детайлния портрет на определено животно и най-вече точното предаване на неговата анатомия, или пък разкриват сцени от ежедневието на динозаврите и техните съвременници, позовавайки се на съвременните научни хипотези и наличните палеонтологични данни. Целта на автора е да покаже красотата на праисторическия свят и да пренесе зрителя, макар и за кратко, милиони години назад в миналото на нашата планета до времето, когато са властвали динозаврите.

Изложбата ще бъде отворена от 14 декември 2023 г. до 15 януари 2024 г., всеки делничен ден, от 9.00 до 18.00 часа.

Книгата „Песента на титаните: история за динозаври“ е първата по рода си научнопопулярна книга на палеонтологична тема, написана от български автор като разказ от първо лице и илюстрирана от него. Тя ще ви потопи в приключението, което представлява търсенето на динозаври в България, и ще ви позволи да надникнем в работата на българските палеонтолози на терен.

В седем разказа, представляващи сърцето на книгата, той проследява историята на третата експедиция до Трънското находище на динозаври, провела се през 2020 година. На страниците оживява ежедневието на учените, работата и трудностите, с които се сблъскват, описани са методите, които използват, за да осветят историята, нашепвана им от древните кости през дълбините на времето. За най-любознателните е включен подробен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и множество снимки, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната епоха.

Епилогът към книгата е на световноизвестния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева от Геологическия институт-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Изданието се осъществява в партньорство с MediaBricks.bg и приходите от продажбата му ще бъдат използвани в подкрепа на бъдещите палеонтологични експедиции на екипа на НПМ-БАН.